ALERGIČARI, OPREZ: Vrhunac cvjetanja biljke koja zadaje neugodne zdravstvene probleme, evo šta treba odmah učiniti…

Simptomi se donekle mogu kontrolirati. 

  • Zdravlje

  • 08. Sep. 2023  

  • 0

Vrhunac je sezone cvatnje ambrozije - izuzetno rasprostranjenog korova koji alergičarima zadaje neugodne zdravstvene probleme.

Raste posvuda gdje ima dovoljno svjetla, može narasti i više od dva metra i čvrsto se ukorjenjuje. Ambrozija je u ovo doba godine velik problem. Proizvodi goleme količine peluda koji je zbog svog oblika veoma pokretan u prirodi. Zračne ga struje mogu odnijeti i više kilometara od matične biljke.

Stoga je jako bitno poduzeti sve djelotvorne mjere kako bi se smanjila njezina brojnost, samim tim i količina peludi u zraku. Budući da može proizvesti čak i 8 miliona peludnih zrnaca u 5 sati.

Biljka alergičarima situacija svake godine izaziva iste probleme - kihanje, šmrcanje, otežano disanje. Simptomi se donekle mogu kontrolirati. 

Svakako se reba istuširati nakon boravka u prirodi, oprati ruke, skinuti odjeću, redovito četkati i prati svoje kućne ljubimce. Kad su visoke koncentracije u zraku sušiti odjeću u zatvorenom.

Uz to, naravno, potrebno je redovito uzimati terapiju za alergiju i pratiti podatke.

Vrhunac koncentracije peluda bit će idućih dana, a smirivanje se očekuje za otprilike sedam dana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...