TABLETA UMJESTO TERETANE: Znanstvenici osmislili novi lijek koji djeluje RIGOROZNO…

Znanstvenici su uspješno testirali novi lijek koji može oponašati dobrobiti rigoroznog vježbanja.

  • Zdravlje

  • 03. Okt. 2023  

  • 0

Novi lijek potaknuo je metabolizam i pomogao u dobivanju mišića i gubitku težine kod miševa. Znanstvenici ga namjeravaju testirati i na ljudima.

Znanstvenici su uspješno testirali novi lijek koji može oponašati dobrobiti rigoroznog vježbanja. Tim sa Univerziteta u Floridi u SAD-u upotrijebio je lijek na pretilim miševima, uspjevši im potaknuti metabolizam i povećati mišićnu masu i gubitak težine.

Redovno vježbanje može imati velik pozitivan učinak na zdravlje, dokazane su dobrobiti za osobe s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom i određenim vrstama raka. Osim toga, tjelesna aktivnost također je povezana s boljim psihičkim stanjem s umanjivanjem rizicka od stresa, depresije ili demencije.

Što se tiče toga koliko bismo trebali vježbati, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje između 2,5 i 5 sati sedmično umjereno intenzivne aktivnosti. Nažalost, 25 posto odraslih i 80 posto adolescenata ne ispunjava ove preporuke.

Kako bi iskoristili plodove tjelesne aktivnosti, znanstvenici su godinama tražili načine da ponove čak i samo djelić ovih zdravstvenih dobrobiti - i čini se da su u tome i uspjeli.

Tim predvođen Thomasom Burrisom sa Univerziteta u Floridi testirao je ovaj novi lijek - molekulu nazvanu SLU-PP-332 - 28 dana i svoje rezultate objavio u Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, javlja Euronews.

Lijek je dio tretmana poznatih kao "oponašatelji tjelovježbe" koji imitiraju fiziološke prilagodbe povezane s fizičkim aktivnostima. Ovaj spoj u osnovi govori skeletnim mišićima da naprave iste promjene koje vidite tijekom treninga izdržljivosti, rekao je Burris, profesor farmacije.

Znanstvenici su primijetili da su miševi u pokusu povećali svoju potrošnju energije - što znači da su sagorjeli više kalorija - bez ikakve promjene u navikama. Miševi su također nakupili manje masti u svojim tijelima i poboljšali svoj metabolički sistem.

Kako se podvrgava tjelesnim vježbama, tijelo treba više kisika i energije. Moguće je promatrati ove metaboličke promjene na staničnoj razini. Tokom ispitivanja, istraživači su se usredotočili na receptore povezane s estrogenom (ERR) koji se nalaze unutar stanica.

ERR se nalaze u dijelovima tijela koji zahtijevaju puno energije, poput mišića, srca i jetre. ERR-ovi se pojačavaju tjelesnom aktivnošću, učinak koji replicira SLU-PP-332.

Ako se uspješno razvije, lijek bi mogao promijeniti pravila igre za ljude koji pate od pretilosti, dijabetesa ili samo za starije ljude koji s vremenom imaju tendenciju smanjenja mišićne mase.

Iako početni nalazi ispitivanja izgledaju obećavajuće, potrebna su dodatna istraživanja, uključujući nuspojave, prije nego što počnu ispitivanja na ljudima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...