ZUKAN HELEZ ZA "SB": "Građani trebaju ostati mirni, bezbjednost stanovnika i države nije ugrožena"

Ovim povodom kontaktirali smo ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza koji je iz Mađarske najprije rekao kako pozive i stavove političkih subjekata ne bi komentarisao, naročito ako su oni na bazi dnevne politike.

  • Vijesti

  • 25. Apr. 2024  25. Apr. 2024

  • 2

U proteklih nekoliko dana društvenim mrežama i kanalima komunikacije dijele se lažni pozivi na militarizaciju. 

Ovim povodom kontaktirali smo ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza koji je iz Mađarske najprije rekao kako pozive i stavove političkih subjekata ne bi komentarisao, naročito ako su oni na bazi dnevne politike.

Na naše pitanje da li postoji bilo kakav razlog za strah kod građana ili neka operativna saznanja na terenu, Helez je poručio:

"Građani treba da ostanu mirni i bez ikakvih razloga za uznemirenost i strah. Mi nemamo nikakvih operativnih saznanja od bilo koje agencije koja se bavi ovom vrstom poslova da je bezbjednost stanovnika BiH ili države BiH ugrožena ili u bilo kakvoj opasnosti", rekao je Helez za "SB".

Podsjećamo, najprije je Stranka za BiH pozvala Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH da započnu operativne pripreme za odbranu države od prijetnje koja dolazi od rukovodstva entiteta RS, čiji predsjednik Milorad Dodik iznosi otvorene prijetnje teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. Zatim je i Bosansko/Bošnjačko Narodno Vijeće upozorilo građane Bosne i Hercegovine da bi 2. i 3. maja 2024. godine moglo doći do nemira koje bi mogli izazvati „ekstremisti“. BNV upozorava da bi moglo biti napada na povratnike, pokušaja uspostavljanja kontrolnih i borbenih položaja na međuentitetskim linijama.

Društvenim mrežama kruže i dva poprilično nepismena poziva na militarizaciju oko kojih su se već oglasili iz Grada Srebrenika navodeći da civilna zaštita tog grada ne poziva na militarizaciju, a povodom lažnih informacija koje su se pojavile na memorandumima Parlamenta FBiH i radnih tijela Parlamenta, a u kojima se poziva na sukobe, oglasilo se rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

alt

Sve ove pozive jedva su dočekali političari u RS-u kako bi rekli da pojedinci iz FBiH huškaju na rat. Zamjenik ministra odbrane BiH u Vijeću ministara Aleksandar Goganović pozvao je sve narode u BiH da ostanu mirni i "da ne prihvataju provokacije koje dolaze od pojedinaca iz političkog Sarajeva, čiji je cilj podizanje tenzija i izazivanje nemira."

"S druge strane kada imamo činjenice da su pripadnici određenih grupa ulazili na vojno-kontrolisana područja, koja je sama po sebi zabrinjavajuća i predstavlja narušavanje bezbjednosti sistema odbrane, tada kolega (Zukan) Helez ćuti i ne oglašava se", rekao je Goganović Srni.

"Kada je u pitanju lokacija Oružanih snaga u Mostaru sve je urađeno u skladu sa zakonom i procedurama, a ako se desi zloupotreba odobrenja za korištenje povlačimo odobrenje", rekao je Helez za "Slobodnu Bosnu".

I banjalučka ATV  pod kontrolom Milorada Dodika žestoko je također napala ministra odbrane BiH i međunarodnu zajednicu. 

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...