MEDIJSKE TVRDNJE O PRIPADNICIMA RADIKALNIH POKRETA: Ko vježba gađanje u kasarni Miralem Jugo u Mostaru?

Ko vježba gađanje, ko je dao dozvolu za to i šta namjeravaju poduzeti?

  • Društvo

  • 23. Apr. 2024  

  • 0

Tragom informacije u medijima da su osobe koje se dovode u vezu sa vehabijskim pokretom vježbale gađanje u kasarni Oružanih snaga „Miralem Jugo“ u mjestu Livač kraj Mostara, iz BHRT-a su potražili odgovore nadležnih u BiH. Ko vježba gađanje, ko je dao dozvolu za to i šta namjeravaju poduzeti?

Zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministara tvrdi da već duže vremena upozorava ministra odbrane Zukana Heleza da u sistemu odbrane postoje problemi koje treba zajedno rješavati, dodavši da je činjenica da su pripadnici određenih grupa ulazili na vojno kontrolirano područje sama po sebi zabrinjavajuća i predstavlja narušavanje sigurnosti sistema odbrane.

"Sistem komandovanja u Oružanim snagama je već pokrenuo procedure utvrđivanja činjenica i okolnosti samog događaja i povrede bezbjednosti lokacije. A Ono što želim ovom prilikom jeste da apelujem na civilne bezbjednosne agencije na nivou BiH da detaljno istraže ko su pripadnici organizacija koje vježbaju gađanje", navodi zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović.

Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova pak kažu da nemaju tu informaciju i da je to u nadležnosti kantonalnih ministarstava. No, ako su ti navodi tačni i ako ima dokaza koji ukazuju na to, ističu, zatražit će da se protiv odgovornih pokrene krivični postupak. 

"Nisam informisan, sve ijedan kantonalni MUP ima obavezu da obavijesti federalni MUP, tj. upravu policije, kantonalnu upravu policije, federalnu, o svim aktivnostima koje se dešavaju na tom području", navodi federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

"Policijska stanica Sjever, jer to je njena nadležnost, nema nikakvih prijava, znači ako i postoje neke prijave, ako se to i dogodilo, to rade druge agencije, to uopšte nije nadležnost kantonalnog MUP-a", tvrdi glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić.

Prema riječima ministra vanjskih poslova BiH, izvještaj koji imaju sa terena od Obavještajno-sigurnosne agencije i drugih agencija kaže da nema informacija o organizovanim pokretima u BiH i da su oni pod punim nadzorom.

"Da li negdje neka budala ima koja bi se s time identificirala, sigurno ima budala na svim stranama koje se mogu povezivati sa različitim pokretima, ali i dalje vjerujem da ove naše institucije kada je o tome riječ imaju punu kontrolu procesa i naravno apelujem da samo tako nastave", ističe Elmedin Konaković.

Kriminolog i stručnjak za sigurnost Sandi Dizdarević pojašnjava da se ne može tek tako ući na područje koje je strogo kontrolirano. Pojašnjava da sistem Oružanih snaga provjerava čak i državne agencije kad ulaze u kontrolirano područje, a kamoli, naglašava, kada se radi o nekim civilnim klubovima. 

"Tako da sam mišljenja da je ova situacija puno više medijaski prenapuhana nego što uistinu jeste. Međutim, isto tako ostavlja se prostor ukoliko se i desilo, dakle, da će provesti određene interne istrage i odgovarati oni koji su evnetualno napravili propust", navodi Dizdarević.

Uputili smo dopis Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) i EUFOR-u i zatražili da se očituju o navodnom prisustvu osoba bliskih radikalnom pokretu u kasarni „Miralem Jugo“ gdje su vježbale gađanje, no do zaključenja ovoga priloga nismo dobili odgovor. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...