RADOVANOVIĆ ZATRESAO REPUBLIKU SRPSKU; DOKAZI I ČINJENICE: Viškoviću - podnesi ostavku!

Premijer Republike Srpske, Radovan Višković, garantovao je kako neće biti NATO granice na Drini. Na drugoj strani, prezentijem i pojašnjavam 28 aktivnosti kakve kroz ANP direktno mora implementirati Vlada RS. Aktivnosti upravljenih protiv Srbije i Rusije! Jedini način izbjegavanja realizovanja onoga na šta je Dodik obavezao Višovića jeste podnošenje ostavke. Ili će ostati upamćen kao lažov i izdajnik

  • Mini market

  • 01. Jan. 2020  

  • 0

Piše: BORISLAV RADOVANOVIĆ

Moramo se prisjestiti riječi Radovana Viškovića, izrečenih tokom skandalozne sjednice usvajanja informacije o tzv. programu reformi, odnosno upućivanja ANP-a u Brisel. Reče premijer sljedeće:

“Republika Srpska i Srbija su dvije vojno neutralne zemlje i nikad neće biti uspostavljena granica na Drini. Program reformi koji je pred vama nije put ka NATO. Ni na koji način ne predviđa put u NATO. Srbija ima identičan sporazum o saradnji s NATO-om.”

Već po navodu kako Srbija "ima identičan sporazum" sa Sjevernoatlanskim vojnim savezom vidimo sa kakvim lažljivcem imamo posla. Srbija sa NATO nije potpisala Aktivacioni plan za članstvo (MAP), pa je suludo i promišljati o postojanju Godišnjeg programa reformi (ANP). Partnerstvo za mir je je projekat sasvim druge prirode i takav sporazum sa NATO ima čak i Rusija.

Što se tiče pitanja kakav dokument je Dodik potpisao doista je ispod elementarne inteligencije raspravljati. Na poziv iz Brisela dostavljen upravo dokument kakav je i tražen - ANP. Po stoti puta ponavljam: u pitanju je standardizovani dokument kakav su u identičnom obliku dostavljale sve države koje su preko MAP programa pristupile u NATO članstvo.

Kada je bezbjednosna struka u pitanju nema referentnog stručnjaka koji će kazati drugačije. Posebno ukoliko drži do digniteta i poznaje tematiku. Dodikovi politički oponenti mogu čekati da im iz Brisela potvrde o čemu je riječ, ali to samo govori o njima.

Naime, opozicija je u Narodnu skupštinu unijela odštampane primjerke ANP-a, objavljene od strane portala Žurnal, no u toj kategoriji očigledno nema ni elementarnog poznavanja engleskog jezika. U suprotnom imali bi za Radovana Viškovića kvalitetno bitno drugačija pitanja.

Sa Žurnalovog dokumenta skinuo sam četiri fotografije na kojima javnost jasno može vidjeti 28 konkretnih aktivnosti na kakve je Milorad Dodik obavezao Vladu RS u realizaciji ANP za 2020. godinu. I sve to označio, ali uz napomenu kako je fokus na obavezama vlade, dok se niže entitetske institucije posebno pominju u ovom dokumentu.

Da podsjetim, tabelarni dio ANP-a ključan je jer konkretno precizira reformske zahvate prilagođavanja NATO standardima, identifikuje nosioce aktivnosti i rokove, te sadrži rubliku napomena (pojašnjenja).

Na fotografijama (VIDI FOTO 1. i 2.) jasno se vide aktivnosti u poglavlju Ekonomskih pitanja gdje su kao nosioci navedeni Savjet ministara BiH i entitetske vlade. Pod tim pojmom možemo jedino identifikovati vlade  Fadila Novalića i Radovana Viškovića. I vidimo da je državni premijer Zoran Tegeltija prvi sastanak zakazao upravo sa njima dvojicom.

FOTO 1.

Elem, pozabavimo se malo detaljnije sa tih 28 reformskih aktivnosti kakve će Radovan Višković morati realizovati slijedom onoga šta mu je Dodik nametnuo. Laici će pomisliti kako teme: jačanje privrede i trgovine, redefinisanje uvodno-izvozne politike, energetika, transport i ino nisu toliko važne u domenu članstva u NATO savezu. Zato i jesu laici.

Zainteresovanost Brisela za privrede država članica NATO polazi od vrlo jasnog standarda. Sve članice MORAJU izdvajati dva odsto (2%) Bruto društvenog proizvoda (BDP) na odbranu. Nije BDP tek tako izabrana kategorija po kojoj NATO tretira izdvajanja za odbranu, nego je u pitanju ekonomska kategorija kakva objedinjuje najviše financijskih sredstava.

FOTO 2.

Kako sam to već više puta objašnjavao: BiH trenutno izjvaja manje od 1% BDP-a za odbranu, šta znači da će izdvajanja morati udvostručiti. U minimumu do 2024. godine naša zemlja mora potrošiti TRI MILIJARDE na Oružane snage BiH, a doista je komplikovano izračunati koliko to iznosi za policijske agencije, pravosuđe, civilnu zaštitu, vatrogasce, spasilačke službe i druge konvencionalne subjekte bezbjednosti. Desetine milijardi maraka.

Na fotografiji 3. vidite da reforma državnog i entitetskog pravnog sistema podrazumijeva potrebnu NATO asistenciju (napomena). Znači, od zakonodavnih do pravosudnih tijela moramo usvajati sve šta nam novi "saveznik" kaže, a vjerujte da će to vrlo brzo značiti povlačenje rezolucije NS RS o vojnoj neutralnosti. I to će biti učinjeno na prijedlog poslušnika Radovana Viškovića!

FOTO 3.

Zabluda je NATO članstvo posmatrati samo kroz oružane snage i njihovu upotrebu. Kompletan sistem moramo transformisati do nivoa NATO standarda. Ukoliko je građanima Republike Srpske za utjehu: Dragan Lukač MUP RS godinama oprema po amričkom/NATO brendu 511, a policiju podmlađuje kako bi uklopio se u prosjek starosti pripadnika po NATO standardu. Godinama to ukazujem.

Dakle, kada NATO nameće transparentnost privrede i budžeta znajte da se motivacija vrti oko tih 2% BDP-a namijenjenih za odbranu. Pritom, svaka članica i kandidat od tog iznosa mora 20% potrošiti na kupovinu naoružanja i opreme. Čitaj: od tri milijarde za Oružane snage BiH u narednih pet godina moramo za 600 miliona kupiti naoružanja. Pogađate kog proizvođača moramo preferirati.

Milorad Dodik je nedavno iskazao nadanja da će Donald Tramp ponovo pobijediti na predsjedničkim izborima. Pritom valja apostrofirati kako Tramp nemilosrdno i bez izuzetka insistira na famoznih 2% BDP-a za odbranu i 20% za kupovinu oružja.

Pisao sam o Trampovim ultimatumima Njemačkoj, ili kakve muke ima Plenkovićeva vlada da namakne nekih 0,25% do zacrtanih 2%. Mi, pak, moramo udvostručiti izdvajanja! Odakle?! To nije Trampov problem, odnosno njega primarno zanima kako "nahraniti" američku vojnu industriju.

Nadam se kako je iz prednjeg razumljivo zašto se NATO primarno bavi privredom ili ekonomijom svojih članica. Sve se vrti oko novca. Pritom, "NATO lešinarima" odlično je poznato kako su u našoj zemlji entiteti suvereni po pitanjima privrede i zato je Dodik morao potpisati da je vlada Radovana Viškovića direktni implementator reformskih zahvata. Primjera radi sve do transportne politike (VIDI FOTO 4.).

FOTO 4.

Šta to znači u odnosu na "svesrpsku neutralnost"? Znate "politika transporta" ne svodi se samo na prevoz putnika i roba, odnosno pod robom se podrazumijeva i npr. prirodni gas. Ovo je najbolji pokazatelj kako Milorad Dodik u perspektivi vidi gasifikaciju Srpske o kojoj mantra godinama.

Zaboravite na Balkanski tok i ruski gas, a ko ne vjeruje neka promisli sa kakvom oštrinom se Tramp obrušio na Njemačku zbog Sjevernog toka 2. i gasifikacije Evrope iz tog projekta. Možda je Dodik moćniji od Merkelove?!

Vjerujte da će "NATO granica" na Drini prvo zatvoriti dotok gasa iz Srbije, a potom i drugih energenata i roba. Naprosto zato što ti poslovi nisu u skladu sa politikom NATO za čiju implementaciju je Dodik obavezao i Vladu RS. Uz nezaobilaznog koordinatora Zorana Tegeltiju.

Nadalje, zemlje članice i kandidati moraju striktno slijediti NATO političke direktive prema Rusiji. U drugom dijelu Dodikovog mandata na red će doći pitanje uvođenja sankcija Rusiji. Postepeno, ali neizbježno.

Pritom, Bosna i Hercegovina nije moćan saveznik poput Turske da sebi može dozvoliti kakve avanturizme. Naše je da sve preuzete obaveze izvršavamo bespogovorno i kako nas je Dodik svojim potpisom obavezao.

Na kraju još valja ukazati kako je Aleksandar Vučić započeo proces dugo najavljivanog povlačenja iz politike. Neće Vučić potpisati MAP i pokrenuti postupak ulaska Srbije u NATO, nego će to prepustiti "izdajnicima".

Zato je, na drugoj strani, odradio apsolutno sve pretpostavke za takvo vojno pozicioniranje Srbije i priznanje nezavisnosti Kosova, baš kako su se Dodik i on obavezali kod Trilateralne komisije na samitu u Beogradu. Baš kako to godinama opisujem i o čemu ću objaviti knjigu izabranih tekstova.

No, ovim dolazimo do teme kakvom Republici Srpskoj planiram "čestitati" 9. januar. 

(Prenosimo s autorovog bloga)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...