MERKEL, MACRON I JOHNSON UPUTILI POSLJEDNJE UPOZORENJE TEHERANU: "Pozivamo Iran da povuče sve..."

Troje europskih čelnika su u svom zajedničkom priopćenju spomenuli i veću napetost nakon američkog zračnog udara u kojem je u petak poginuo iranski general Kasem Sulejmani i važan proirački orijentirani dužnosnik Abou Mehdi al-Mohandis

  • Svijet

  • 06. Jan. 2020  

  • 0

Njemačka, Francuska i Velika Britanija su pozvale Iran da odustane od mjera suprotnih nuklearnom sporazumu iz 2005. nakon što je službeni Teheran objavio da neće poštivati nikakva ograničenja u procesu obogaćivanja urana.

"Pozivamo Iran da povuče sve mjere koje nisu u skladu s nuklearnim sporazumom", zajednički su priopćili njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson nakon telefonskog razgovora.

Iran krši obaveze od 2018.

Sporazum je zaključen u Beču 2005. poslije 12 godina krize i intenzivnih pregovora između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) te Njemačke.

Iran se u tom sporazumu obvezao na smanjenje svojih nuklearnih kapaciteta u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Međutim, 2018. američki predsjednik Donald Trump je odlučio da se SAD jednostrano povuče iz sporazuma te na ponovno uvođenje sankcija. Od tada je Iran postupno kršio obveze iz sporazuma. 

Troje europskih čelnika su u svom zajedničkom priopćenju spomenuli i veću napetost nakon američkog zračnog udara u kojem je u petak poginuo iranski general Kasem Sulejmani i važan proirački orijentirani dužnosnik Abou Mehdi al-Mohandis.

Pozivaju Iran da se suzdrži od nasilnih akcija

Stoga Merkel, Macron i Johnson pozivaju Iran, koji je nakon ubojstva Sulejmanija obećao žestoki odgovor, da se suzdrži od "novih nasilnih akcija ili od pružanja potpore takvim akcijama".

"Sada je ključno djelovati prema smirivanju situacije. Pozivamo sve čimbenike da pokažu maksimalnu suzdržanost i odgovornost", istaknuli su Angela Merkel, Macron i Johnson.

(SB / Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...