NIJE MOGAO U CRNU GORU, ALI JE STIGAO U BANJA LUKU DA RASPIRUJE MRŽNJU: U čast dolaska Irineja na proslavu 9. januara DODIK ORGANIZOVAO DO SADA NEVIĐENO...

– Republika Srpska je srpska država, a u našim srcima kuca ljubav prema srpstvu i Svetome Savi – rekao je patrijarh Irinej.

  • Vijesti

  • 08. Jan. 2020  08. Jan. 2020

  • 38

Patrijarh Irinej poručio je večeras u Banjaluci da je za srpski narod najvažnije jedinstvo, vjera u Boga i ljubav prema otadžbini.

 – Drago mi je što sam i ove godine u Banjaluci i Republici Srpskoj da zajednički proslavimo Dan Republike. Najpotrebnije nam je zajedništvo, a Republika Srpska prevladava sve teškoće zato što je stala uz Gospoda Boga – rekao je patrijarh Irinej nakon što je u Crkvi Svete Trojice služena doksologija u čast njegovog dolaska.

On je istakao da je veoma važno to što su mladi ljudi posvećeni Bogu.

– Republika Srpska je srpska država, a u našim srcima kuca ljubav prema srpstvu i Svetome Savi – rekao je patrijarh Irinej.

On je okupljenim vjernicima i funkcionerima Srpske poželio srećan Dan Republike.

alt 

Vladika banjalučki Jefrem izrazio je zadovoljstvo što je patrijarh Irinej i ove godine sa srpskim narodom u Republici Srpskoj.

 – Vaša svetosti, dobro došli u Banjaluku i Republiku Srpsku. Osjećamo se privilegovanim što se molite za nas u Srpskoj, što nas učite i vodite – rekao je vladika Jefrem.

On je naglasio da je srpski narod u Republici Srpskoj uvjeren da nije sam i ostavljen.

Doksologiji u Crkvi Svete Trojice prisustvovali su i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, Vladike Srpske pravoslavne crkve (SPC), ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić.

Podsjetimo, Irinej je prije dana izjavom da ne postoje, niti smiju postojati granice za Srbiju i Republiku Srpsku izazvao burne reakcije. Na ovu njegovu izjavu reagovao je i reis Kavazović koji je ocjenio da patrijarh svojim porukama dovodi javnost u zabludu.

"Nisam radostan što se praznik pravoslavnih vjernika zloupotrebljava u političke svrhe, zbog čega sam prinuđen reagovati kako bih još jednom poslao poruku mira i zajedništva kako u Bosni i Hercegovini, tako i cijeloj regiji. Ali prije toga želim još jednom ponoviti čestitku koju sam uputio Njegovom preosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i pravoslavnim vjernicima povodom Božića u kojoj sam izrazio nadu da će ova godina donijeti mir i blagostanje i da će zajedničkim zalaganjem biti sačuvan duh tolerancije", naveo je reis Kavazović.

Komentari - Ukupno 38

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...