BILA JE JEDNA OD NAJVEĆIH, KLANJALO JOJ SE POLA SVIJETA: Kako je djevojka iz komšiluka promijenila ime i vjeru i postala kraljica Italije, Albanije i Etiopije, a onda SPAŠAVALA ŽIVU GLAVU…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 09. Jan. 2020  09. Jan. 2020

  • 0

Glavna junakinja naše današnje priče je princeza Jelena Petrović Njegoš od Crne Gore, kći prvog i jedinog crnogorskog kralja, poznatog Nikole Petrovića Njegoša. Njen otac uspio je pet svojih kćeri izvrsno udati za evropske kraljeve i prinčeve, zbog čega je dobio nadimak „tast Evrope“.

Najbolje se udala upravo princeza Jelena. Ona je u dobi od 23 godine ušla je u brak s budućim talijanskim kraljem Viktorom Emanuelom III. od Savoje. Da bi se obavilo to vjenčanje, Jelena je morala sa svoje pravoslavne vjere prijeći na katolicizam, koji je prakticirala talijanska kraljevska obitelj.

Školovala se na Institutu Smoljni u Sankt Peterburgu. Na balu u povodu krunidbe ruskog cara Nikole II. Romanova u Moskvi, upoznala je budućega supruga Viktora Emanuela III. Savojskog, princa od Napulja. Vjenčali su se u oktobru 1896. godine.

U Italiji je Jelena promijenila ime u Elena. Postala je talijanska kraljica kad je njen suprug naslijedio prijestolje od oca. Zanimljivo je da je njen suprug 1936. godine proglašen čak i carem Etiopije, koja je u to vrijeme postala talijanskom kolonijom, a 1939. i kraljem Albanije. Taj je vladar nosio titulu kralja i cara (tal. re imperatore). Elena je od tada koristila i titulu carice Etiopije, te kraljice Albanije.

Tokom Drugog svjetskog rata talijanski je kralj, zajedno s kraljicom i obitelji, pobjegao iz zemlje kada su Nijemci 1943. preuzeli vlast u Italiji i smjestila se u Aleksandriji u Egiptu, gdje se u to doba zatekla i jugoslavenska kraljevska obitelj.

Elena Savojska je 1908. kao talijanska kraljica uključena u humanitarno djelovanje nakon katastrofalnog potresa u Messini, gdje su joj, u znak zahvalnosti, podigli spomenik.

Kraljica Elena umrla je u francuskom gradu Montpellieru na obali Sredozemnog mora, u 80. godini života.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...