UZNEMIRUJUĆE, RODITELJSKA NEPAŽNJA: Haris Zahiragić, omiljeni RADIKAL bračnog para IZETBEGOVIĆ, sa 14 godina je IZBO NOŽEM DJEČAKA, bez ikakvih pravnih posljedica po njega i njegove roditelje!

Nijedan Mladi musliman nije bio toliko mlad (i zelen) kada se prvi put našao na udaru zakona, koliko je to bio samoproglašeni Gazija Haris Zahiragić. O tome svojedoči jedan dokument iz davne 2005.godine, krivična prijava koju je preko jedne advokatske kancelarije Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu uputila gospođa Emila Hamzić iz Sarajeva, majka dječaka Armina Batuše kojeg je njegov školski kolega Haris Zahiragić ubo nožem i nanio mu teške fizičke i psihičke ozljede.

  • Mini market

  • 09. Jan. 2020  09. Jan. 2020

  • 3

Haris Zahiragić, nekadašnji lider studenata Sarajevskog Univerziteta, član Senata ove urušene i obeščašćene akademske institucije, predvodnik nove generacije mladih lavova Stranke demokratske akcije, bio je sve donedavno glavni kandidat ove stranke za ministra pravousuđa u budućoj, Vladi Sarajevskog kantona, saznaje portal SB iz izvora bliskih novoj parlamentarnoj većini u Kantonu Sarajevu . Zahiragić je na posljednem kongresu SDA izabran u Predsjedništvo SDA i to bez provedene izborne procedure, kako tvrde upućeni, isključivo voljom predsjednika te stranke Bakira Izetbegovića. I njegove supruge doktorice Sebije, naravno, koja je nezaobilazna u svim bitnim kadrovskim odlukama. Iako je Zahiragić na posljednjim izborima za Skupštinu Kantona dobio skroman broj glasova i nije osigurao mjesto u Skupštini, on je i dalje ultimativni i nezaobilazni favorit krovnih supružnika iz SDA.

ČUVAJ MI SEKU, GAZIJO

Protiv izbora Harisa Zahiragića za kantonalnog ministra pravde energično je bio Zvonko Marić, pregovarač Saveza za bolju budućnost u procesima konstituiranja nove Vlade Kantona. Pored nekih primjedbi načelne prirode, stručnosti, problematičnog javnog ugleda, konfliktnih izjava i ponašanja ... Marić je imao i lični motiv, budući je, navodno, SDA-ov agresivni radikal Zahiragić na neprimjeren i vulgaran način vrijeđao na društvenim mrežama njegovu kćerku. Nakon toga je bračni par Izetbegović bio prisiljen odustati od svog najdražeg omladinca Zahiragića i potražiti novog ministra pravosuđa.

Zanimljivo bi bilo saznati što su o potencijalnom izboru Harisa Zahiragića za ministra pravde u Vladi Kantona mislili zastupnici Komšićevog DF-a, jer je upavo ova stranka javno postavljala pitanje o zakonitosti procedure njegvoog zapošljavanja u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo odmah nakon što je završio fakultet. Na čelu ZZO KS bio je poslušni vojnik SDA Samir Turković.

Haris Zahiragić bi, možda, ipak, bio idelan ministar pravde, kako su mu to bili namijenili njegovi pokrovitelji sa Poljina, jer malo je kadrova SDA tako rano , poput njega, imalo iskustva za pravdom, zakonom, pravnom državom. Kroz Zahiragićev slučaj, vidjet ćete i kakav je, potvrđuje se konitinuitet sukoba sa zakonom osnivača ove stranke i njihovih nasljednika. No, nijedan Mladi musliman nije bio toliko mlad (i zelen) kada se prvi put našao na udaru zakona, koliko je to bio samoproglašeni Gazija Haris Zahiragić

O tome svojedoči jedan dokument iz davne 2005.godine, krivična prijava koju je preko jedne advokatske kancelarije Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu uputila gospođa Emila Hamzić iz Sarajeva, majka dječaka Armina Batuše kojeg je njegov školski kolega Haris Zahiragić ubo nožem i nanio mu teške fizičke i psihičke ozljede. Gospođa Hamzić je krivično tužila Zahiragićeve roditelje, Zahiragić Dinu, oca i Miladu, majku, nakon što je prethodno Tuiteljstvo odustalo od pokretanja krivičnog postupka protiv njhovog sina koji u vrijeme počinjenja kaznenog djela nije još bio napunio 14 godina te stoga nije bilo zakonskih uslova za njegovu krivični progon.

Roditelje maloljetnog napasnika (samohrana) majka nesretnog dječaka optužila je "zbog krivičnog djela zapuštanje dužnosti brige o odgoja djeteta/maloljetnika iz člana 219.stav (1) KZ V BiH". U Krivičnoj prijavi protiv bračnog para Zahiragić gospođa Emila Hamzić traži od Kantonalnog tužiteljstva "da pokrene istragu i krivični postupak protiv roditelja koji su grubo zanemarili svoju obavezu brige i odgoja maloljetnog djeteta, koja je dovela do izbimno teških posljedica, teške tjelesne povrede, na izrazito grub i sirov način, protiv mog djeteta, mldb. Baruša Amina".


ZLOČIN U ŠKOLSKOM WC-U

Kako stoji u krivičnoj prijavi vandalski čin vršnjačkog nasilja se dogodio 23. februara u Osnovnoj školi "Saburina" u sarajevskoj općini Stari Grad koju su zajedno pohađali oba dječaka, Armin Baruša i Haris Zahiragić. "Haris je tog dana napao mog sina i nanio mu tešku tjelesnu povredu, opasnu po život. Napao ga je nožem, i to tako što ga je probo nožem kroz butinu i zaprijetio mu da o tom događaju ne smije nikome govoriti, niti koga zvati u pomoć. U takvom ga je stanju ostavio u školskom WC-u da iskrvari bez imalo gruže savjesti. Sam događaj je zamalo imao tragične posljedice", napisala je dječakova majka Emila Hamzi u krivičnoj prijavi upućenoj Tužiteljstvu.

Majka nesretnog dječaka pita sebe i druge kako je dijete (Zahiragić) imalo nož, odakle mu, i odakle ideja djetetu da sa sobom u školu nosi nož? Njoj je neobjašnjiva i brutalnost samog čina, kao i nepostojanje kajanja (kod Zahiragića) niti prostog izvinjenja nakon kritičnog događaja. Gospođu Hamzić, majku stradalog učenika, posebno je zaprepastilo "neinteresiranje (Zahiragićevih, op., SB) roditelja za posljedjice, zdravlje i liječenje oštećenog dječaka".

U Krivičnoj prijavi se tvdi kako se "ovakvim postupcima dijete pretvara u ozbiljnu društvenu opasnost i potencijalnog kriminalca. Ove izvjesne teške posljedice i opasnost po cijelo društvo moraju se sagledati još u ovoj fazi, dok još nije kasno na njih reagovati".

Emila Hamzić, majka dječaka Amina Batuše, odličnog učenika primjerenog vladanja, kojeg je 2005. izbo tada 14-godišnji Haris Zahiragić krivičnu prijavu protiv roditelja malodobnog zlikovca završava alarmantnom, ali proročanskom rečenicom: "U SUPROTNOM, KAO DRUŠTVO, ULAZIMO U BESPUĆE, HAOS I BEŠČAŠĆE..!(Verzal "SB").

alt

alt

RODITELJSKA NEPAŽNJA

Nije poznato da je Tužiteljstvo Kantona Sarajevo išta poduzelo po uznemirujućoj krivičnoj prijavi unesrećene majke protiv roditelja nasilnika nad njenim sinom, Dine i Milade Zahiragić. Jedno od objašnjenja moglo bi biti i to što je Dino Zahiragić u to vrijeme i sve do smrti bio visokopozicionirani djelatnik Kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu, na dužnosti sekretara KMUP-a.

Upozorenje Emile Hamzić da ćemo, ukoliko se ne sankcionišu, neposredni i posredni odgovorni za vršnjačko nasilje i maloljetnički kriminal kao društvu upasti "u haos, beščašće, bespuće" ostvarilo se na najstravičniji mogući nači. Munjevita karijera Harisa Zahiragić je za to ilustracija i dokaz da je vlast ta koja favorizira haos umjesto pravne države, beščašće umjesto čestitosti i poštenja, bespuće umjesto autoputeva i pristojnog, evrospkog puta i prosperiteta. Zašto je to tako, najbolje je pitati ono dvoje bešćutnih promotora i zaštitnika maloljentog kasapina i punoljentog kabadahije, perspektivnog bošnjačkog intelektualca, "Gazije" Harisa Zahiragića!

(S. AVDIĆ)  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...