BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH, NAJPAMETNIJI ČOVJEK U POVIJESTI: Ono što je on mogao nikada niko nije, po njemu je snimljen i čuveni film, ali iza svega se SKRIVALA MRAČNA TAJNA…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 12. Jan. 2020  

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je Kim Peek, Amerikanac poznat po svojim neuobičajenim umnim sposobnostima. Kim Peek bio je jedna od inspiracija za poznati film „Kišni čovjek“ s Dustinom Hoffmanom i Tomom Cruiseom iz 1988. (film je osvojio četiri Oscara).

Kim Peek rođen je s neobičnim osobinama mozga. Od rane je dobi pokazivao izvanredno pamćenje.

Prema jednom navodu iz „The Timesa“, Kim Peek mogao je reproducirati sadržaj najmanje 12.000 knjiga. Knjige je mogao iznimno brzo čitati, a nakon što bi ih pročitao imao je običaj odložiti ih na policu naopačke.

Premda je lik kojeg glumi Dustin Hoffman u filmu „Kišni čovjek“ prikazan autističnim, Kim Peek zapravo nije imao autizam, nego drugačiji oblik neobičnog ustroja mozga. Zanimljivo je da je Dustin Hoffman upoznao Kima u vrijeme priprema kultnog filma.

Peek je rođen u Salt Lake Cityju s makrocefalijom oštećenjem moždanog tkiva i agenesisom corpus callosuma, stanjem u kojem nedostaje snop živaca koji spaja dvije hemisfere mozga.

Nagađa se da su njegovi neuroni uspostavili neobične veze zbog nepostojanja corpus callosuma, što je rezultiralo povećanom memorijskom sposobnošću.

Prema Peekovom ocu Franu (Francisu) Peeku, Kim je mogao pamtiti stvari u dobi od 16 do 20 mjeseci. Čitao je knjige, pamtio ih i stavio ih naopako na policu kako bi pokazao da ih je pročitao, a takvu je praksu održavao cijeli život.

Za sat vremena mogao je preći kroz knjigu i sjetiti se gotovo svega što je pročitao, zapamtivši ogromne količine informacija iz predmeta, od povijesti i literature, zemljopisa i brojeva do sporta, glazbe i datuma. Peek je čitao skeniranjem lijeve stranice lijevim okom, a zatim desne stranice desnim okom. Prema članku u časopisu The Times, mogao bi se prisjetiti sadržaja najmanje 12.000 knjiga.

KIM PEEK U DRUŠTVU DUSTINA HOFFMANA (Izvor: Focus Production)

Peek nije hodao sve dok nije navršio četiri godine, i tada je to čino s teškoćama.

Nije mogao skinuti košulju i imao je poteškoća s drugim motoričkim sposobnostima.

Godine 1984. scenarist Barry Morrow upoznao je Peeka u Arlingtonu u Teksasu; rezultat sastanka je film „Kišni čovjek“.

Peek je također pokazivao izniman talent za izračune kalendara govoreći ljudima koji dan u tjednu su rođeni i koje su vijesti na naslovnici glavnih novina bile u godinama njihovih rođenja.

Jedan od najpametnijih ljudi koji je hodao svijetom umro je 19. decembra 2006. godine u dobi od 58 godina.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...