EKONOMSKI UDAR NA SVJETSKOJ RAZINI: Ukoliko im ovo prođe zapamtićete kada ste zadnji put JELI ČOKOLADU….

U pregovorima s predstavnicima konditorske industrije prošlog ljeta dvije su države predlagale da se na tržištu formira minimalna cijena

  • Ekonomija

  • 13. Jan. 2020  

  • 0

Gana i Obala Bjelokosti, odakle dolazi više od 60 posto svjetske proizvodnje kakaa, udružuju se u kartel nalik onome zemalja izvoznica nafte, i već su najavile da će od listopada narasti cijena kakaa

Kockica čokolade uskoro bi mogla biti skuplja. Ova za sladokusce ne baš najsretnija informacija proizlazi iz ovih dana objavljene odluke da će se dva najveća svjetska proizvođača kakaa udružiti u kartel te zajednički podići cijenu sirovine od koje se izrađuje čokolada. Gana i Obala Bjelokosti već neko vrijeme pregovaraju o stvaranju udruženja nalik na OPEC, Organizaciju zemalja izvoznica nafte koja već desetljećima utječe na kretanje cijene sirove nafte na svjetskom tržištu.

Iz dviju spomenutih zapadnoafričkih država dolazi gotovo dvije trećine svjetske količine kakaa, a njihove vlasti drže da će kartelom, zasad privremeno prozvanim COPEC (od Cocoa Producing Countries), uspjeti povećati zaradu od uzgoja. Vrijednost svjetske prodaje čokolade procjenjuje se na više od 100 milijardi dolara, a dvije države godišnje uspiju zaraditi tek oko četiri milijarde. Unatoč tome što su zaslužni za većinu svjetske ponude, uzgajivači kakaa u Gani i Obali Bjelokosti često žive i ispod granice siromaštva.

Kakao se najviše proizvodi na malim obiteljskim gospodarstvima. Od njih zrno po cijenama koje određuje država otkupljuju nakupci te ga oni na veliko prodaju vlastima koje ga dalje plasiraju globalnim prerađivačima. Prerađivači nakon toga kakaovo zrno pretvaraju u prah ili maslac koje konditori koriste u proizvodnji čokolada i čokoladnih slastica.

Tona kakaovog zrna na tržištu ovih se dana prodaje po cijeni od oko 2500 dolara. Gana i Obala Bjelokosti odlučile su da će na takvu tržišnu cijenu od oktobra, kad počinje nova uzgojna sezona, naplaćivati dodatnu premiju od 400 dolara, što znači da bi zrno kakaa trebalo poskupjeti za petnaestak posto.

U pregovorima s predstavnicima konditorske industrije prošlog ljeta dvije su države predlagale da se na tržištu formira minimalna cijena, od 2600 dolara za tonu, no prerađivači su odbili prijedlog tvrdeći da bi takva praksa stvorila kaos na tržištu i da dovodi do netransparentnosti. Umjesto toga, prerađivači puno lakše provedivim rješenjem smatraju dodatnu premiju na tržišnu cijenu. Ekonomisti najavljeno rješenje tretiraju kao svojevrsnu trošarinu na prodaju kakaovog zrna.

Jedan od većih svjetskih prerađivača kakaa, švicarska kompanija Barry Callebaut, podržava najavljenu premiju. Kako s većinom svojih kupaca ima ugovore koji se temelje na tržišnoj cijeni uz dodatak marže, tvrtka će novi trošak samo prebaciti dalje na konditore i potrošače. Prema pisanju Wall Street Journala, i najveći svjetski proizvođači slatkiša se slažu s višim cijenama svoje glavne sirovine.

(SB ( Agencije)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...