NIJE ZA ŠALU: Ovih 11 znakova govore da vaše srce ne radi dobro

Nisu svi simptomi problema sa srcem jasni i jednoznačni, a ponekad se uopće i ne manifestiraju u prsnom košu.

  • Zdravlje

  • 14. Jan. 2020  

  • 0

Što imate više rizičnih faktora (debljina, dob iznad 60 godina, dijabetes, povišen tlak ili kolesterol...), trebali biste više obratiti pozornost na znakove tijela.

 Nisu svi simptomi problema sa srcem jasni i jednoznačni, a ponekad se uopće i ne manifestiraju u prsnom košu. Što imate više rizičnih faktora (debljina, dob iznad 60 godina, dijabetes, povišen tlak ili kolesterol...), trebali biste više obratiti pozornost na znakove tijela.


1. Bolovi i pritisak u prsima
Kod blokirane arterije ili infarkta uobičajen je znak bol u prsima, stezanje, pritisak. Kod nekih to može biti pečenje ili probadanje, kod drugih osjećaj kao da im slon sjedi na prsima. Takav osjećaj obično potraje i dulje od nekoliko minuta. Ako bolovi traju vrlo kratko ili vam je neka točka bolnija na pritisak, vjerojatno nije problem sa srcem. No, ako ste osjetili opisane simptome, odmah pozovite hitnu pomoć. Imajte na umu da kod srčanih problema, pa i kod infarkta, uopće ne mora biti bolova u prsima. Osobito je to često među ženama.


2. Mučnina i bolovi u želucu, žgaravica
Uz probavne tegobe, neki ljudi tijekom srčanog udara mogu povratiti, a takva je pojava češća kod žena. Naravno, želučani problemi ne moraju biti povezani sa srcem, ali ako se pojave naglo, a imate i neke druge simptome koji upućuju na srce, mogli bi biti upravo pokazatelj srčanog udara.

 
3. Bolovi koji se šire u ruku
Ovakvi su bolovi klasičan simptom infarkta. Obično se šire od srca na lijevu stranu tijela i u lijevu ruku.


4. Vrtoglavice i omaglice
Mnogo vas toga može na trenutak izbaciti iz ravnoteže ili vam na trenutak izazvati zamračenje. Možda niste dovoljno jeli i pili ili ste naglo ustali. No, ako se iznenada osjetite nesigurno na nogama i ujedno osjećate neugodu ili bolove u prsima ili pak zaduhu, odmah pozovite medicinsku pomoć. Ovo može biti znak naglog pada tlaka do kojeg je došlo jer srce ne može pumpati krv kako bi trebalo.


5. Bolovi u grlu ili u čeljusti
Sami po sebi bolovi u grlu ili čeljusti vjerojatnije su posljedica nekog stanja s mišićima, no ako su udruženi s pritiskom u središtu prsa koji se širi prema vratu i čeljusti, mogu biti znak infarkta. Odmah pozovite pomoć.


6. Umor i klonulost
Ako naglo osjetite umor ili klonulost tijekom neke aktivnosti koju ste ranije provodili bez problema, primjerice pri penjanju stubama ili nošenju vrećice iz trgovine, odmah zakažite termin kod liječnika. Ekstremni umor ili neobjašnjiva slabost koji traju nekoliko dana mogu biti simptom srčane bolesti, posebno kod žena.

 
7. Hrkanje
Hrkanje nije nenormalna pojava, no neuobičajeno glasno hrkanje koje zvuči kao borba za zrak može biti znak apneje u snu koja stvara dodatni stres za srce. Obratite se liječniku kako bi se provjerilo imate li ovo stanje.


8. Znojenje
Oblijevanje hladnim znojem bez očiglednog razloga može biti znak infarkta. Ako se događa istodobno s nekim drugim opisanim simptomima, zovite hitnu pomoć istog trenutka.


9. Dugotrajan kašalj
Kašalj obično nije znak srčanih problema, no ako već imate srčanu bolest ili povećan rizik za nju, obratite pozornost na ovaj signal tijela. Dugotrajan kašalj s bijelim ili ružičastim iskašljajem može upućivati na zatajenje srca, a nastaje kad srce ne može ispuniti zahtjeve organizma pa krv curka natrag u pluća. Što prije provjerite uzrok kašlja.

 
10. Oticanje nogu, gležnjeva i stopala
Oticanje donjeg dijela nogu može biti znak da srce ne pumpa dovoljno učinkovito pa se krv vraća u vene uzrokujući oticanje. Kod srčanog zatajenja pak bubrezima je teže ukloniti suvišnu vodu i natrij iz tijela, što može uzrokovati oticanje.

11. Poremećeni srčani ritam
Normalno je da srce ubrza rad kad ste nervozni ili uzbuđeni ili da preskoči ili doda koji otkucaj tu i tamo. No, ako osjećate da srce “ispada” iz ritma dulje od nekoliko sekundi ili se to događa prečesto, recite to svom liječniku. Većinom je to bezazlena pojava izazvana prevelikom količinom kofeina ili s premalo sna, no ponekad može ukazivati na fibrilaciju atrija, najozbiljniju aritmiju koja zahtijeva liječenje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...