TO JE PRAVI DUH: Milan se u devetoj deceniji priprema za Balkansko atletsko prvenstvo

Starost nije stanica za odmor, što godinama dokazuje Kraljevčanin Milan Matijević (85). U devetoj deceniji ne odustaje od atletike koja mu je od mladosti velika ljubav.

  • Šareni svijet

  • 15. Jan. 2020  

  • 0

Prije deset godina kao sedamdesetpetogodišnjak je, samo dvije nedjelje poslije operacije koljena, osvojio treće mjesto na Balkanskom prvenstvu za veterane u krosu. Danas, Milan Matijević i dalje trči. Ritam je slabiji, ali ne i volja.

"U Solunu me strefio infarkt u autobusu, ugradili mi stent. I posle deset godina desilo se ponovo začepljenje, onda su mi uradili tri bajpasa. Sigurno, u toj situaciji ja sam i prilagodio malo moje bavljenje sportom, odnosno više rekreiranje, ali nisam stao. Trčim svaki drugi dan", napominje Milan Matijević.

Nekada je trčao maratone i polumaratone. Sada se priprema za Balkansko prvenstvo u dvorani u Beogradu. Čeka ga, kaže, ozbiljna konkurencija u trci na 60 metara i skoku u dalj.

"Neko je malo savijeniji, neko je ispravljeniji ali, uglavnom mi se svi uvažavamo i poštujemo i nama je zadovoljstvo kad se sretnemo na tim balkanskim takmičenjima", dodaje Milan.

U računu ovog doktora ekonomskih nauka medalje nisu mjerilo sportskog uspjeha. Njima mjeri lijepe životne trenutke.

"Želim da kažem da je Milan u svojoj 86. godini primer svima kako treba održavati zdravlje i on je jedna jedinstevna pojava, jedan najveći entuzijasta koga sam ja video", kaže kompozitor Miša Mijatović.

Kraljevo ga pamti i kao predsjednika atletskih saveza Srbije i Jugoslavije, uspješnog direktora "Robne kuće" i "Jasena", opštinskog funkcionera, autora nekoliko knjiga. I dalje rukovodi Društvom ekonomista Kraljeva i Društvom za negovanje oslobodilačkih ratova "Jovo Kursula". I piše tri nove knjige.

"Nisam se umorio, u principu ne želim da se umorim", odlučan je Kraljevčanin, Milan Matijević.

(RTS/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...