ZAVRŠEN SASTANAK DODIKA I VUČIĆA: Pogledajte cijeli snimak press konferencije (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa srpskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom

  • Mini market

  • 17. Jan. 2020  17. Jan. 2020

  • 3

Vučić je, nakon razgovora sa Miloradom Dodikom, istakao da će biti njegov gost povodom otvaranja pogona tekstilne industrije, kompanije "Jumko" u Drvaru, dodajući da će u toj opštini i Komercijalna banka otvoriti svoju poslovnicu.

"Obećano smo ispunili i ti ljudi će imati nešto lakši život", rekao je Vučić.

Naveo je da je zahvalan zbog otvaranja fabrike u Drvaru, jer u Federaciji BiH, kaže, živi srpski narod, koji je veoma siromašan.

"Zajednička je obaveza i Dodikova, i moja, Željke Cvijanović, Radovana Viškovića, Zorana Tegeltije, Ane Brnabić, da uradimo sve i da našim ljudima pomognemo", rekao je Vučić.

Najavio je da će tog dana posjetiti i Mrkonjić grad, kako bi se vidjelo šta još može da se uradi i pomogne građanima u tom dijelu Republike Srpske.

"Da uradimo sve da očuvamo mir i političku stabilnost"

Vučić je takođe istakao da je nasušna potreba srpskog naroda očuvanje mira i političke stabilnosti i istakao da su on i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dogovorili da se uradi sve što je u njihovoj moći da se u potpunosti očuvaju politička stabilnost i mir.

Dejtonski mirovni sporazum je od istorijskog značaja za to, jer je to bilo jedino moguće rješenje u kome su svi gubili i svi pomalo dobijali i jedino takav sporazum mogao je da očuva mir na teritoriji Bosne i Hercegovine, ocijenio Vučić uz konstataciju da niko ne može da mijenja volju tri naroda.

On je poslije sastanka sa Dodikom prenio da su razgovarali o saradnji Srbije i Republike Srpske, te o sprovođenju u djelo zajedničkih planova.

Podsjetio je da uskoro slijedi ratifikacija kreditnog aranžmana sa Turskom oko izgradnje autoputa Beograd - Sarajeva.

"I krećemo u fizički rad na deonici Kuzmin - Rača, a pošto Srbija gradi most prema RS i BiH, spremni smo da vidimo kako da pomognemo partnerima iz RS i BiH da se gradi put do Bijeljine", rekao je Vučić.

Dodik se zahvalio Vučiću na svemu što je učinio za srpski narod u Republici Srpskoj 

- Razgovarali smo o izgradnji puteva, vrtića, infrastrukture, ali i o očuvanju Dejtonskog sporazuma. Za nas je Srbija garant očuvanja tog sporazuma. Arogancijom i silom Međunarodne zajednice više puta pokušane su intervencije i kršenja ovog sporazuma. Pokušavali su da ga revidiraju. Republika Srpska sigurno neće ostati u sastavu BiH ako bude revidiranja ovog sporazuma. Ja im poručujem: Bilo kakvi razgovori o pokušaju mijenjanja ovog sporazuma znači smrtnu presudu za Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik je to prećutao, a ja sam želeo da vam to kažem - naglasio je Dodik i dodao:

- Kod nas očekuju da muslimanski narod odjednom sebe preimenuje u Bošnjake, a mi da ostanemo nekakvi bosanski Srbi. Pokušavaju da se sakriju iza neke velike sile i navodnog međunarodnog prava. Može da priča ko šta hoće, da smo mi navodno loši momci, mi samo hoćemo naša prava. Mi poštujemo Ustav. Mi se mučimo i mrcvarimo unutar BiH, a nije trebalo te 1995. godine da ostanemo unutar te države - rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Predsjednik Srbije ponovio je značaj konsenzusa u Bosni i Hercegovini.

- Nisam ja tu da tumačim interese Hrvatske i drugih zemalja, ali ako mogu da primetim, revidiranje Dejtonskog sporazuma nije u interesu hrvatskog naroda. Jednako, čak i više mislim da je u njihovom interesu Dejton ovakav kakav je, nego u našem. Što se Srba tiče, naš interes je opstanak Dejtona, želimo njegovo poštovanje, a svako rušenje tog sporazuma, moraju da podrže Srbi. Bez Srba nije moguća bilo kakva izmena. Ja ću ovo ponavljati uvek i na svakom mestu. Niko u Međunarodnoj zajednici ne može da mi odgovori kako to Srbi u Crnoj Gori nemaju prava na jezik i crkvu. A kako neka prava imaju Albanci na Kosovu i Metohiji, a Srbi nikakva?! Kada je u pitanju izbor novog hrvatskog ambasadora u Beogradu, mi ćemo raditi na poboljšanju odnosa sa Hrvatskom i verujem da ćemo dobro sarađivati sa gospodinom Biščevićem - podvukao je Vučić.

(Snimak press konferencije počinje nakon 5. minute video zapisa)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...