DANSKI NAUČNIK ŠOKIRAO SVIJET: Drevni zapis otkriva "stvarne demone" koji izazivaju epilepsiju

Prvi sam primetio crtež, uprkos tome što je tekst istraživačima dostupan već decenijama

  • Jeste li znali

  • 17. Jan. 2020  

  • 0

Danski istraživač otkrio je crtež demona koji je „okrivljen“ za epileptične napade, i to na 2.700 godina staroj ploči asirske gline.

Natpis na tabli uključuje lekove za grčenje, trzaje i druge probleme u vezi sa radom mišića, koje su Asirci nazivali imenom „Benu“, a koje se i danas koristi u označavanju simptoma epilepsije.

Trol Pank Arbol, istraživač asirske kulture sa Univerziteta u Kopenhagenu, došao je do zanimljivog otkrića dok je proučavao drevnu ploču u Muzeju Drevnog Bliskog Istoka u Berlinu.

„Prvi sam primjetio crtež, uprkos tome što je tekst istraživačima dostupan već decenijama. On se danas, zbog oštećenja na rukopisu, ne vidi tako lako, osim ukoliko ne znate da je tu“, rekao je Arbol za sajt Lajv sajens.

Crtež je opisao kao prikaz „stvarnog demona nasuprot ostalih uporednih crteža koji generalno prikazuju figuricu napravljenu tokom rituala uklanjanja bolesti“.

Arbol je rekao da je pločica nađena u biblioteci porodice egzorcista koja je živjela u gradu Asuru oko 650. godine prije nove ere, a koja se danas nalazi na teritoriji severnog Iraka.

U svom istraživanju on je istakao da demon poznat kao Benu ima „zakrivljene rogove, zmijski jezik i vjerovatno oko nalik gmizavcu“.

Dodao je i da su naučnici već duže vrijeme znali da su Asirci i Vavilonci bolesti doživljavali kao pojave koje su prouzrokovali „bogovi, demoni ili vještice“, čime su se iscjelitelji bavili.

„Ali ovo je prvi put da smo uspjeli da povežemo jednu od veoma rijetkih ilustracija demona u medicinskim tekstovima sa specifičnom bolešću epilepsijom, koju su Asirci i Vavilonci nazivali Benu“, istakao je Arbol.
Natpis na pločici koji sadrži lijekove za simptome epilepsije napisan je u klinopisu, drevnom sistemu slova stvorenom pritiskom trouglaste olovke u omekšanu glinu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...