ČEKA SE ERDOGANOV ODGOVOR: EU smanjuje pomoć Turskoj za 75 posto...

... zbog neovlaštenog istraživanja nafte i plina u kiparskim vodama i turske vojne ofanzive u Siriji

  • Svijet

  • 18. Jan. 2020  18. Jan. 2020

  • 0

Smanjenje sredstava ne odnosi se na iznos koji EU plaća Turskoj za zbrinjavanje izbjeglica, objavile su novine medijskog koncerna Funke (bivši WAZ) u subotu pozivajući se na pismo visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku, upućeno Europskom parlamentu.

Prema Borrellovom pismu Europska unija je odlučila smanjiti izvorno predviđena sredstva za 75 posto u 2020. Turska će dobiti samo 168 milijuna eura iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Od tog iznosa 150 miliona eura namijenjeno je jačanju demokracije i vladavine prava, a preostalih 18 miliona eura za ruralni razvoj.

Cilj tog mehanizma je pomoći zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU da provedu potrebne reforme za pristup Uniji.

Pristupni pregovori s Turskom godinama stoje na istom mjestu, prenosi Hina.

Borrell je opravdao smanjenje sredstava turskim neovlaštenim istraživanjem nafte i plina kod obale članice EU-a Cipra te turskom vojnom operacijom na sjeveroistoku Sirije, koja je započela u oktobru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...