NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: U svijetu živi više od 2.000 milijardera, dvostruko više nego u proteklih 10 godina, ali uskoro će i oni doći na red…

Broj milijardera udvostručen je u proteklih deset godina, zahvaljujući ekonomskom sistemu baziranom na nejednakosti, koji na svojim leđima nose žene, upozorilo je britansko udruženje za borbu protiv siromaštva Oxfam

  • Ekonomija

  • 20. Jan. 2020  

  • 1

Bogatstvo 2.153 svjetska milijardera premašuje imovinu 4,6 milijardi ljudi, odnosno 60 posto svjetske populacije, pokazuje izvještaj Oxfama, objavljen dan uoči okupljanja svjetskih političkih i poslovnih čelnika u švicarskom Davosu, prenijela je Hina.

"Taj duboki jaz temelji se na pogrešnom i seksističkom ekonomskom sistemu", konstatiraju autori izvještaja, ističući podatak da 22 najbogatija muškarca svijeta imaju više novca nego sve žene u Africi.

Neadekvatno oporezivanje najbogatijih

Žene i djevojke dnevno troše milijarde neplaćenih sati na kuhanje, čišćenje i brigu za rođake, zbog čega se mnoge među njima ne mogu obrazovati i zaposliti, utvrdili su u Oxfamu.

Vrijednost njihovog rada tri puta je veća od vrijednosti globalne tehnološke industrije, dodaju.

Vlade se neadekvatnim oporezivanjem najbogatijih pojedinaca i kompanija odriču novca kojim bi se žene moglo izvući iz siromaštva, upozoravaju u Oxfamu.

Predlažu da u sljedećih deset godina jedan posto najbogatijih u svijetu plaća samo 0,5 posto veće poreze, što će omogućiti otvaranje 117 miliona radnih mjesta u sektorima poput zdravstva, obrazovanja i brige za starije i djecu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...