EUROPSKA UNIJA ZADALA TEŽAK UDARAC KINEZIMA: Ništa od uvođenja 5G mreže, razlog je JAKO OZBILJAN…

Preporuke iznesene u dokumentu EU-a, u koji je imala uvid britanska agencija, dio su paketa mjera za rješavanje rizika po kibernetičku sigurnost na nacionalnim razinama

  • HiTec

  • 23. Jan. 2020  

  • 0

Članice Europske unije mogu ograničiti ili isključiti visokorizične dobavljače 5G opreme iz glavnih dijelova svojih telekomunikacijskih mreža, pokazuju nove smjernice EU-a, koje će, prema ocjeni Reutersa, zadati potencijalni udarac kineskoj kompaniji Huawei Technologies.

Neobvezujuće azini EU-a, posebno zbog zabrinutosti vezane za Huawei, iako se u smjernicama ne identificira bilo koja zemlja ili kompanija.

U dokumentu sa smjernicama, koji su utvrdile države članice EU-a, upozorava se na rizik od miješanja neke treće zemlje u dobavljački lanac za 5G, kao i na rizik od ovisnosti o samo jednom dobavljaču, kako bi se opravdalo zauzimanje tako tvrde linije.

Ograničenja, kontrole, revizija...

Zemlje EU-a trebaju procijeniti profil dobavljača s aspekta rizika na nacionalnoj razini ili na razini EU-a i uvesti ograničenja za visokorizične opskrbljivače, uključujući i nužna isključenja kako bi se efikasno smanjili rizici po ključnu imovinu, navodi se u dokumentu, prenosi Tanjug.

U smjernicama se, također, savjetuju zemlje EU-a da uspostave zakonski ili regulatorni okvir za kontrolu angažiranja "outsourcing" dobavljača i njihovog pristupa ključnim osjetljivim dijelovima telekomunikacijske infrastrukture.

Vlade država EU-a također bi trebale obavljati reviziju telekom operatera da od njih traže da dostave detaljne podatke o nabavci 5G opreme i da opišu kako provode osnovne tehničke mjere za sigurnost mreže, piše u dokumentu.

Očekuje se da će šefica EU-a za digitalnu ekonomiju Margrethe Vestager 29. siječnja objaviti koji će idući koraci biti poduzeti na ovom planu.

Pritisak SAD-a na evropske zemlje

Europski blok smatra 5G mrežu ključnom za ekonomski rast.

Iako se u smjernicama ne spominje nijedna pojedinačna kompanija ili zemlja, one su načinjene nakon što se europske zemlje suočavaju s pritiskom Sjedinjenih Američkih Država da zabrane opremu Huaweija zbog navodne zabrinutosti da bi je Kina mogla koristiti za špijunažu.

Huawei, koji konkurira na ovom polju finskoj Nokiji i švedskom Ericssonu, kategorično je negirao da bi se oprema mogla koristiti za špijuniranje.

Huawei je dobio podršku europskih telekomunikacijskih kompanija, među kojima su Deutsche Telekom, Vodafone i Telefonica, koje su sve Huaweijevi klijenti, prenose agencije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...