NIKŠIĆ PREDSJEDAVAJUĆI ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA NADZOR NAD RADOM OSA-e: Izabran glasovima SNSD-a, HDZ-a, SBB-a i Ujedinjene Srpske, a na prijedlog Nenada Stevandića

Članovi Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH danas su izabrali predsjedavajućeg ovog parlamentarnog tijela i u narednom periodu tu funkciju će obavljati Nermin Nikšić.

  • Politika

  • 23. Jan. 2020  23. Jan. 2020

  • 2

Podsjećamo, na poziciju predsjedavajućeg, u skladu sa Zakonom o OSA-i BiH, može biti izabran isključivo parlamentarac iz opozicione stranke. U Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e BiH samo su dva člana iz opozicije i to Mirko Šarović (SDS) i Nermin Nikšić (SDP). SDA i DF bili su za Šarovića, ali ostali članovi su izglasali Nikšića.

Članovi ove komisije su Zlatan Begić (DF), Munib Jusufović (SBB), Predrag Kožul (HDZ), Sredoje Nović (SNSD), Marina Pendeš (HDZ), Asim Sarajlić (SDA), Safet Softić (SDA), Bariša Čolak (HDZ), Mirko Šarović (SDS), Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) i Nikola Špirić (SNSD). 

Predsjednik SDP-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Nikšić ranije je izrazio želju da bude imenovan za predsjedavajućeg ove komisije.

Prema našim informacijama, Nikšić je na ovu funkciju izabran glasovima SNSD-a, HDZ-a, SBB-a, i Ujedinjene Srpske, a Formalno predložen od strane Nenada Stevandića.

Nikšić je nakon konstituirajuće sjednice izjavio da će Komisija nastojati da ostvari punu kontrolu zakonitosti u radu Obavještajno-sigurnosne agencije, da se sve ono što je u nadležnosti i mogućnosti te komisije uradi na potpuno transparentan način i da se primjenjuju zakonska ovlaštenja.

Nikšić je novinarima kazao kako je za njega kao predsjednika SDP-a neprihvatljiv ponovni izbor Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e BiH, ali da će o imenovanju biti govora na sjednici Komisije za nadzor nad OSA-om.

On je istakao da je potrebno da se "konačno rasčisti da li direktor OSA-e ima diplomu i da li je ta diploma validna", prenosi Klix.ba.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...