MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Ukoliko vozite benzinca ovo trebate znati, evo zašto svjećice morate izmjeniti ODMAH… (VIDEO)

Izmjena svjećica često se spominje kao banalan mali posao, najčešće se napravi uz servis izmjene ulja, no dobar će vam mehaničar uvijek preporučiti redovnu kontrolu i češću izmjenu

  • Auto

  • 25. Jan. 2020  25. Jan. 2020

  • 0

Svjećice su prvi glasnik lošeg rada ili neispravnosti motora. Isto tako, svjećice današnjih vozila, pogotovo kod malih turbomotora, uvelike djeluju na kvalitet rada motora i važno ih je mijenjati po preporuci proizvođača ili češće zbog lošije kvalitete goriva.

Znat ćete da su svjećice dotrajale kada se poveća potrošnja vozila goriva, performanse oslabe, a motor na leru radi neravnomjerno.

Najgore što se može dogoditi kod izmjene svjećica jest oštećenje navoja glave motora. Naime, neopreznom montažom može se oštetiti navoj, a to znači da je potrebno demontirati glavu motora, zamijeniti sve dihtunge i praktički brusiti glavu motora.

Ne mijenjajte svjećice sami, to je posao za profesionalce. Vrijedi i za “fuš” servisere, jer nakon oštećenja navoja mogu prešutjeti da je do njega došlo i problem će se pojaviti kod sljedeće izmjene svjećica.

Kod modernih motora svjećice su duboko ugrađene i često je za njih potreban dugački specijalni ključ.

No, ukoliko se ipak odlučite za opciju „uradi sam“, to je najbolje učiniti ovako…

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...