GRENELL ISPUNIO KOSOVSKO OBEĆANJE, VUČIĆ NA POSTROJAVANJU U BERLINU: Pada ključan dogovor koji će promijeniti sve…

Američki ambasador u Njemačkoj je istakao da SAD želi da se dvije strane fokusiraju normalizaciju odnosa

  • Regija

  • 27. Jan. 2020  27. Jan. 2020

  • 0

Na osnovu dogovora specijalnog izaslanika predsjednika SAD-a za dijalog Kosova i Srbije Richarda Grenella s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, danas će se u Berlinu razgovarati o obnovi željezničkog putničkog i kargo saobraćaja između Kosova i juga Srbije, koji je u prekidu duže od dva desetljeća.

Razgovarat će se samo o komercijalnim temama, pošto je uslov Beograda za nastavak političkog dijaloga, koji će se i dalje voditi pod okriljem Evropske unije, ukidanje taksi od 100 posto koje je Vlada Kosova uvela na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, saznaje Tanjug.

Infrastrukturno povezivanje Srbije i Kosova bila je jedna od glavnih tema razgovora Vučića i Grenella u petak u Beogradu, kada je američki diplomata najavio da će se o detaljima sporazuma o obnovi željezničkih usluga razgovarati na sastanku u Berlinu u ponedjeljak.

Najava obnove zračnog saobraćaja

Grenell je istakao da SAD želi da se dvije strane fokusiraju na ekonomiju, nova radna mjesta i prosperitet kao put ka normalizaciji odnosa.

U izjavi za američku agenciju AP, Grenell, koji je i ambasador SAD-a u Njemačkoj, ocijenio je da bi sporazum o obnovi željezničkog saobraćaja između Srbije i Kosova bio važan za obje strane.

Uspostavljanje željezničkih veza, kako je rekao, postalo je prioritet nakon što su američki zvaničnici posredovali prošle sedmice u postizanju dogovora o ponovnom uspostavljanju avionskog saobraćaja između Beograda i Prištine nakon 21 godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...