JE LI TO MOGUĆE: Kinezi izgradili novu bolnicu za zaražene u samo dva dana?!

U Huanggangu u Kini danas se otvorila prva bolnica za oboljele od koronavirusa. Još se tri bolnice grade, dvije u Wuhanu, u kojem je izbila zaraza, i jedna u Zhengzhou...

  • Svijet

  • 29. Jan. 2020  29. Jan. 2020

  • 0

Vlasti u Wuhanu su zbog sve većeg broja oboljelih od misterioznog viruza izgradili novu bolnicu s 1000 kreveta. U petak su lokalne vlasti naredile gradnju na području koje je bilo potpuno prazno. Bolnica se dizala nevjervjatnom brzinom. Danas je već bolnica radila punom parom, piše Daily Mail.

Snimci i fotografije prikazuju gradilište s preko trideset kopača i deset buldožera koji su kopali područje od  25.000 kvadratnih metara.

- Bolnica se prvenstveno gradi zbog nedostatka mjesta u postojećim bolnicama. Ne samo da će biti završena brzo, već neće puno ni koštati - objavile su vlasti u Wuhanu. 

Kinezi već imaju iskustvo ekspresnog građenja bolnice, piše NBC i podsjeća da su sličnu takvu sagradili 2003. godine, kada je izbila epidemija SARS-a.

Od koronavirusa umrlo je dosad najmanje 107 ljudi, a više od 4600 je zaraženo. Gotovo svi umrli su u regiji Hubei, epicentru zaraze, ali vlasti su potvrdile smrtne slučajeve i drugdje, uključujući prvi u Pekingu.

U Evropi su potvrđeni slučajevi zaraze u Njemačkoj i Francuskoj. Prvi oboljeli pojavio se u decembru 2019. godine.

-Oboljeli su razvili simptome povišene tjelesne temperature i otežanog disanja. Prema raspoloživim podacima, prvi slučaj razvio je simptome 8. decembra 2019. Oboljeli su se u početku uglavnom epidemiološki povezivali s boravkom na gradskoj tržnici Huanan, veleprodajnom tržnicom morskih i drugih živih životinja. Kao uzročnik početkom januara identificiran je novi Coronavirus (2019-nCoV) koji pripada istoj porodici koronavirusa kao i SARS-CoV - pojasnili su stručanjaci.

U januaru 2020. potvrđeni su pojedinačni slučajevi bolesti uzrokovane novim koronavirusom i u drugim gradovima i provincijama Kine, kao što su Guangdong i Peking, te nekoliko importiranih slučajeva u drugim državama (Tajland, Japan, Južna Koreja, SAD) kod ljudi koji su doputovali iz Wuhana - dodali su.

Bolest karakterizira povišena tjelesna temperatura i kašalj, a u težim slučajevima može se razviti teška upala pluća s otežanim disanjem i nedostatkom zraka.

The Dabie Mountain Regional Medical Centre is the first dedicated coronavirus hospital to have opened in China. Workers and volunteers spent two days revamping an empty building

By Monday, all of the beds had been set up by volunteers, and water, electricity and internet had also been connected, according to the government of Huanggang

A handout image from the Huanggang government shows workers from the city's electricity company working to connect the building to the grid so it can treat coronavirus patients

A picture released by the Huanggang government shows construction workers installing necessary facilities on the site of Dabie Mountain Regional Medical Centre on January 25

The infection has spread to at least 18 countries or territories outside of China, including the US, Canada, France and Germany

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...