VANREDNA KOLUMNA ŽELJKA IVANKOVIĆA; „KAD ALLAH KAŽNJAVA“: „Jesi li upratio onog blesavog hodžu s TV Vogošće…“?

„Ja sve nešto ne vjerujem, brišem naočale pa čitam opet, pa opet…“

  • Društvo

  • 31. Jan. 2020  31. Jan. 2020

  • 1

Piše: ŽELJKO IVANKOVIĆ

Kaže mi drug:

– Jesi li upratio onog blesavog hodžu s TV Vogošće?

– Daj, ne zajebavaj. Nit me zanimaju hodže, nit TV Vogošća. Tko to uopće gleda?

– Ma ne bih ni ja da se Mido cijeli dan ne zeza s tim…

– O čemu je riječ?

– Čuj o čemu? O čemu će biti? O virusu… Korona virusu.

Sliježem ramenima, a on mi pokazuje link koji je dobio od Mide, a ono hodža, sav ozbiljan, priča kako je i zašto je svemogući Alah poslao opasni virus u Kinu… S teološke strane (čuj, s teološke?!), kaže on, to je zato što Kinezi teroriziraju svoje muslimane Ujgure.

Ja sve nešto ne vjerujem, brišem naočale pa čitam opet, pa opet. Kad eto ti Mide na kavu.

– I? – gleda me drug. – Šta kažeš?

– Ovo može znati samo Alahov visoki predstavnik za BiH – kažem mu ja odmah se sjetivši Marka Vešovića koji je tako nazvao jednog drugog hodžu nakon njegovih bulažnjenja.

No, kako taj hodža odavno već nije u BiH, mora da je sad ovaj novi Alahov visoki predstavnik za BiH. Jer, samo on može znati kad je bog zaposlen a kad besposlen i bavi se virusima i Kinezima.

– Ali, kud onda odmah nama, u BiH, Alah posla pun autobus Kineza i to ni manje ni više nego iz Wuhana, iz tog njihova virusnog grada? – pita Mido. – Mora i tu biti nešto… – pa sve cucka usnama.

– Možda da kazni bosanske muslimane što Hrvatima biraju visokog predstavnika u Predsjedništvu? – dodade drug.

Prasnemo u smijeh.

– Šta li su hodže tog dana o virusu govorile iranskim, iračkim, palestinskim, egipatskim, libijskim… muslimanima? Ili je samo bosanski hodža imao Alahov teološki išaret? – Mido nastavlja sa svojom zajebancijom.

– Baš me zanima šta li Alah teološki poručuje zemljotresom u Turskoj ili Iranu? – umiješa se i moj drug.

– Ma bit će da to nije Alahovo maslo – kažem ja da malo stvar uozbiljim. – Alah baš nije toliko besposlen. To su Kinezi poslali autobus turista u BiH da kazne one što su protiv Pelješkog mosta! Vi ćete nama sprječavati poslove po Europi, je li? E, neće moći! – kažem ja.

– Samo Bošnjo može biti tako glup i tako praznovjeran – ne otrpi Mido. – Eto, to su naše hodže, oni isti čiji su vjernici danima s bocama mineralne vode išli Torabiju u Zetru da ih liječi…

– Moj, Mido, nema ti razlike između pametnog hodže, svećenika ili popa. Ili je posve mala. Ali između glupog hodže, svećenika i popa nema nikakve, ama baš nikakve razlike – dodadoh ja. – Hoćeš da ti pričam o nekom svećeniku Stojiću ili biskupu Košiću?

– Elem, kako god okreneš, najebali smo – ne popušta Mido. – Il će nam glave doći glupost i vjerska zatucanost ili lopovska vlast…

– Što, bolan, ili – ili. Nisi ti Kierkegaard – kažem mu ja. – Nema tu ili – ili… Kod nas je to kumulativno: i… i… Oboje, sve!

– Vala baš – obrazovan je Mido i ne ostaje samo na zezanju. – Viktor Šklovskij opisuje jednog čovjeka i kaže za njega: ”Tup čovjek, taman za politiku”, kao da naše opisuje. A sjećate se da je lani američki diplomat, Hoyt Yee, nekako mi i on baca na Kineza, nimalo diplomatski rekao kako BiH vode kleptokrate… Da prevedem? Lopovi! E, sad zamislite kakav je narod koji godinama sebi bira i ima takve političare… A ne zaboravite, hodže im i popovi govore koga će birati…

– Sretan je narod koji ima takve političare… – parafrazira moj drug jednu davnašnju Titovu misao.

I kad čovjek pomisli kako je korona virus ovim glupim ispadom nekog bosanskog hodže iscrpio svu ljudsku glupost, jave se Kinezi izražavajući veliko ogorčenje što je danski list Jyllands-Posten objavio karikaturu crtajući kineski zastavu umjesto s petokrakama sa simboličkim prikazom virusa.

Izvinjenje od lista, koji je nekoć objavio i karikature Muhameda, ni manje ni više traži kinesko veleposlanstvo uime cijelog kineskog naroda. Opet je narod alibi za glupost!

Gdje je tu ismijavanje ili ruganje Kini, ne kaže se, a nije ni očito. Očito je samo to da je glupost bolje raspoređena svijetom od pameti, kao i to da humor i karikaturu ne razumiju i progone samo rigidne ideologije, da one proizvode vjerske policije i policajce duha.

Njima svaki čas nešto smeta. Čas Erdogan traži ispriku od Angele Merkel, čas neki iranski ajatolah od neke zapadne zemlje, čas je uvrijeđen Iran, čas Kina, čas Sjeverna Koreja, a najčešće i najviše, zapravo jedino oni za koje Šklovskij reče: ”Tup čovjek, taman za politiku”.

A otuda, od njihove vlastite frustracije, koja sve doživljava kao uvredu, do nekog ubojstva samo je korak, jer uz tupoga čitav je niz tupljih, poslušnijih, korumpiranijih… spremnih izvršavati Alahovu ili čiju već volju.

Da, jer oni i samo oni znaju što Alah misli, što radi, i što od svojih robova (a vole biti robovi!) očekuje. A ti i takvi, i samo oni, spremni su i, čak (!) pozvani biti njegova ruka pravde.

Tužan i uvrijeđen ljudskom gluposti, govorim ovu novost Midi, a on će da me utješi:

– A mislio si da je ono izglasano neki dan da i ratni zločinci u BiH mogu biti birani na izborima, najgore?

– Je li ti sad jasno zašto se u BiH nikad neće legalizirati prostitucija? – dobacuje moj drug, a ja šutim i nijemo ga gledam. – Jer bi se vidjelo da i u zadnjem bordelu ima više morala nego u ovoj državi…

– A da od Danaca naručimo o tome neku karikaturu?

Sledim se na njihovo novo zezanje, a onda kiselo nasmijem. Da, jer onda slijedi ono zloćudno: ”Čovjek je idealan pakao za ljude”, kako bi to rekao Bernhard.

(Prenosimo s portala Autograf)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...