SENADIN LAVIĆ NEMA DILEME: "Nema promjene granica na Balkanu i u Evropi"

Prof. dr. Senadin Lavić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu smatra kako nema promjene granica na Balkanu i u Evropi i da priče o promjenama granica dolaze od antibosanskih retrogradnih snaga koje se vraćaju u 19. stoljeće.

  • Društvo

  • 02. Feb. 2020  

  • 0

Podsjetio je da se fraza da je Balkan "bure baruta" može čuti još od 19. stoljeća.

"Balkan ustvari služi kao jedan izduvni ventil za razne vrste evropskih ideologija. Ja ne mislim da je Balkan baš toliko 'bure baruta', koliko ga neki žele demonizirati u tom smislu. Mislim da je od izuzetne važnosti da shvatimo da balkanski prostor treba da usvoji činjenicu vladavine prava i poštivanja liberalno demokratskih ideja savremenog doba. I da ta dva strateška procesa će odrediti njegovu budućnost", rekao je Lavić u izjavi novinarima prije redovne sesije "Kruga 99" u Sarajevu.

Ne vjeruje da će biti ratova, a, kako je kazao, situacija na Balkanu će se odvijati u smjeru da će rješenje pitanja Sjeverne Makedonije, Kosova i BiH zaokružiti strukture Balkana.

"Nema promjene granica na Balkanu i u Evropi, to vam je jasno. Te priče o promjenama granica dolaze od antibosanskih retrogradnih snaga koje se vraćaju u 19. stoljeće. Granice u Evropi su definitivno završene i nema promjena nijedne granice", dodao je Lavić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...