DRAMATIČNO UPOZORNJE IZ PODGORICE: "U nekom trenutku može eskalirati, za SPC državne granice ništa ne važe"

Analitičar Zlatko Vujović iz Podgorice za N1 je govorio o situaciji u Crnoj Gori, novom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, te nesaglasnosti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da upute poziv za službeni posjet crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću.

  • Regija

  • 04. Feb. 2020  04. Feb. 2020

  • 3

"Gospodin Dodik ipak nije zainteresovan da vodi spoljnu politiku BiH već da slijedi ono što se od njega traži ili u Beogradu ili u Moskvi, a to je destabilizacija zemalja Zapadnog Balkana", stava je Vujović.

On je kazao da protesti, koji traju u Crnoj Gori od usvajanja Srbima spornog Zakona, imaju drugi povod - koji nije vjerski:

"Mislim da je to nešto što je bilo duže planirano... Crna Gora je na neki način, zadnjih nekoliko godina, pod konstantnim tenzijama i sve te tenzije su uvezene izvan Crne Gore. Nekada je to bila Rusija, Srbija, kombinacija, ali činjenica je da se ovaj Zakon pokušava iskoristiti da bi se ostvario plan."

"Tačno je da u Crnoj Gori ima puno korupcije, zloupotreba, da su građani prilično frustrirani ekonomskom situacijom, ali to ne znači da ovi protesti treba da budu zloupotrebljeni od strane onih radikalnih elemenata u CG i vani", dodao je analitičar.

Vujović je rekao kako bi bilo pretjerano govoriti o mogućnosti izbijanja građanskog rata, ali da "može eskalirati u nekom trenutku."

Istaknuo je kako Srpska pravoslavna crkva ne priznaje državnost Crne Gore, Crnogorce kao naciju, te da smatra da nemaju pravo na svoju crkvu:

"Za njih državne granice ne znače ništa."

Potvrdu ove tvrdnje vidi u riječima mitropolita Amfilohija koji je kazao da je SPC starija od CG kao države.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...