DRAMA NA NOU CAMPU: Messi bi uskoro zaista mogao napustiti Barcu

Messi se jednom našao u sličnoj situaciji. Prije četiri godine je, nakon poraza u finalu Copa Americe, pogođen kritikama medija porušio mostove s nacionalnom momčadi

  • Sport

  • 07. Feb. 2020  

  • 1

Bilo koji drugi nogometaš u bilo kojem drugom klubu slično iskakanje iz tračnica platio bi astronomskom kaznom ili čak bacanjem na transfer-listu. U slučaju Lionela Messija i Barcelone pravilu je, međutim, odavno istekao rok.

Deviza ‘més que un club’, podsjetnik da imamo posla s nečim većim od kluba, preživljava samo zahvaljujući dobrim običajima, dok se u stvarnosti čita kao ‘Messi que un club’. Jer barem posljednjih desetak godina Barcelona funkcionira kao Messijev privatni šou, Camp Nou je više od njegova igrališta. Kultni stadion je Messijevo kraljevstvo.

Kada je u utorak žestokom kritikom na Instagramu prozvao sportskog direktora Erica Abidala za problematičan intervju na stranicama katalonskog SportaMessi je zapravo izazvao klupsku hijerarhiju na dvoboj. Da je htio samo razbistriti nejasnoće oko toga tko je nezadovoljan intenzitetom treninga, a tko tiho opstruira momčad, on bi telefonski pozvao Abidala s kojim je dijelio svlačionicu šest sezona i kojeg poznaje već trinaest godina.

Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi (L) walks on the pitch during the Spanish Copa del Rey (King's Cup) quarter-final football match Athletic Club Bilbao against FC Barcelona at the San Mames stadium in Bilbao on February 06, 2020. (Photo by ANDER GILLENEA / AFP)ANDER GILLENEA / AFP / ANDER GILLENEA AFP

Leo Messi

“Leo, compadre, ti znaš da nisam tako mislio. Istrgnuto je iz konteksta, ne moram ti valjda objašnjavati kakvi su novinari”, posuo bi se tada Abidal pepelom i priču bi već do sljedećeg jutra progutale vijesti o kupovini novog napadača koji će uskočiti u roster umjesto ozlijeđenih Suareza i Dembelea. Ali Messiju ovaj put nije do obaranja ruku sa sportskim direktorom. Naciljao je sam vrh upravljačke piramide, što svjetske medije tjera na zaključak da sljedećeg ljeta namjerava isprovocirati transfer. A tu počinje prava drama jer nemjerljivi gubici neće se računati samo u osjećajima nego i u novcu.

Poput nekolicine drugih senatora prije njega, Messi je prilikom posljednjeg produljenja ugovora isposlovao klauzulu da može napustiti Barcelonu bez odštete već na ljeto 2020. godine, premda ga ugovor uz ‘blaugranu’ veže do 2021. Takvom povlasticom Barcelona je počastila Andresa Iniestu kada je odlučio da mu je dosta ozbiljnog kompetitivnog nogometa i da posljednje dane igračke karijere želi potrošiti na egzotično putovanje japanskom ligom, ali Barcelona je u Messijevu slučaju računala da dodatak ugovoru biva ispisan nevidljivom tintom.

Klauzula je tu kao galantna gesta prema velikanu, dokaz da klub zapravo želi beskonačno produžiti suradnju s njim, dok bi za predatore svjetskog nogometa poput Manchester Cityja ili PSG-a bilo poželjno da ostane nepoznanica. Što znači da Barcelona u najgorem slučaju, ako je već došao kraj razvodu, može zaraditi 200-tinjak milijuna eura odštete za nogometaša koji je zagazio u 33. ljeto, zbog čega se njegova preprodajna vrijednost naočigled topi.

Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi (L) is tackled by Athletic Bilbao's Spanish defender Unai Nunez during the Spanish Copa del Rey (King's Cup) quarter-final football match Athletic Club Bilbao against FC Barcelona at the San Mames stadium in Bilbao on February 06, 2020. (Photo by ANDER GILLENEA / AFP)ANDER GILLENEA AFP

Leo Messi

Messijev odgovor Abidalu, a nakon toga i predsjednikov zaključak da Abidal ostaje sportski direktor, izazvali su blagu paniku među navijačima. Što ako je Messi zaista izgubio strpljenje i odlučio sljedećeg ljeta napustiti klub bez odštete? I nisu u frci samo navijači, nego i predsjednik Bartomeu čiji tabor u tom slučaju zajamčeno gubi sljedeće predsjedničke izbore (Bartomeu se navodno neće kandidirati, ali hoće njegovi suradnici). Nakon toga slijedi jedino neizvjesnost...

Messi se jednom našao u sličnoj situaciji. Dogodilo se nakon poraza u finalu Cope Americe 2016. godine da je, pogođen kritikama argentinskih medija, nogometaš u naletu bijesa porušio mostove s nacionalnom momčadi. Rekao je da spušta zastor na to poglavlje karijere, ne može se više nositi s tim pritiskom, okreće se samo klupskom nogometu, ali nije mogao odoljeti zovu zastave kada su Argentinci još jednom zakotrljali kampanju i poželjeli da ih Messi povede prema naslovu svjetskog prvaka. Tako bi se valjda, vjeruju navijači, morala rasplesti i ova Messijeva drama.

Ali što ako se ne dogodi?

U tom slučaju licitaciji bi moglo pristupiti pet ili šest najbogatijih klubova, a mediji favoriziraju Manchester City zbog nekoliko razloga. Prvi je Pep Guardiola s kojim se Messi dvaput uspinjao na krov Europe, drugi je Messijev intimus Sergio Agüero, treći je Premier liga kao velik izazov, a nije zanemariv niti četvrti u vidu godišnjeg ugovora u vrijednosti između najmanje 50 i najviše 85 milijuna eura.

U drugom redu izazivača na licitaciji bi čekali PSG i Manchester United, a pritom bi obnova savezništva s Neymarom bila adut u rukama šeika s Parka prinčeva. Više kao začin priči, a manje kao stvarni natjecatelji, ovu utakmicu pod povećalom svjetskih medija oplemenjuju Juventus, Inter i Bayern..

(Jutarnji.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...