NIJE POŠTENO NI SJEO U FOTELJU, A VEĆ NAPRAVIO SKANDAL: Evo gdje ministar Staša Košarac kupuje kancelarije po tri puta većoj cijeni od tržišne…

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac planira da u Istočnom Sarajevu kupi poslovne prostorije od 500 do 550 kvadrata, zbog čega od Savjeta ministara traži čak dva miliona maraka, iako se prosječna tržišna cijena prostora pomenute veličine kreće oko 800 hiljada KM, saznaje portal Capital

  • Mini market

  • 08. Feb. 2020  08. Feb. 2020

  • 0

Ministarstvo je procjenilo da prostor u kojem će boraviti službenici BiH treba da košta oko 4.000 maraka po kvadratu što je prema ocjeni onih koji prate tržište nekretnina neralno i previše.

Ministarstvo je izvšilo analizu tržišta nekretnina u Istočnom Sarajevu, te zaključilo da u odnosu na traženu površinu i tip poslovnih prostorija koje je potrebno osigurati, kao i druge zahtjeve koje objekat treba ispunjavati, procijenjena vrijednost nabavke bi bila oko 2.000.000 KM za površinu poslovnog prostora od 500 do 550 kvadratnih metara”, navodi se u prijedlogu Službe za zajedničke poslove BiH, preko koje Košarac zahtijeva kupovinu prostora.

U Agenciji za nekretnine “Remax Direkt” kažu kako cijena novoizgrađenih poslovnih prostora u Istočnom Sarajevu ne prelazi 1.500 KM po kvadratu dok se za staru gradnju može dobiti i povoljnija cijena.

Cijena ekstra opremljenog kancelarijskog prostora koji bi njima trebao u novoj gradnji ide maksimalno do 1.500 maraka.  Za novac koji su oni spremni izdvojiti po kvadratu, mogli bi kupovati bilo gdje u Banjaluci, osim ako nije neki izložbeni prostor u centru grada”, kazao je za Capital agent za nekretnine Dragan Milanović.

Inače, pravdajući svoj zahtjev, Ministarstvo je navelo kako brojne institucije i službe u njihovoj nadležnosti imaju problem sa prostorom i skupim najmom.

Tako na primjer, Savjet za državnu pomoć BiH za 137 kvadratnih metara godišnje plaća 27.948 KM.

Sa druge strane, Institut za standardizaciju sa ukupno 42 zaposlena koristi dodatne prostorije ukupne površine 187,80 kvadrata.

Prostora nedostaje i Agenciji za nadzor nad tržištem BiH, koja koristi 220 kvadrata prostora u vlasništvu institucija BiH ali im je zbog povećanog obima poslovanja treba dodatnih 110 kvadratnih metara.

Predlažu da se tri četvrtine novca, tačnije 1,5 miliona KM obezbjedi u budžetu za 2020. godinu a da se preostali dio naredne godine.

Podsjećamo da je rješavanje smještaja institucija BiH prioritet koje je definirala Parlamentarna skupština BiH. Takođe, Savjet ministara BiH iskazao je isto opredjeljenje cijeneći preporuke Kancelarije za reviziju institucija BiH. Stoga, smatramo opravdanim da se osiguraju dodatna sredstva za kupovinu objekta za smještaj insititucija BiH u Istočnom Sarajevu”, zaključili su u ovom Ministarstvu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...