TEŽAK UDARAC ZA DONALDA TRUMPA: Afrička unija ekspresno odbacila plan predsjednika SAD-a za Bliski istok...

Čelnik Afričke unije Moussa Faki Mahamar najoštrije je osudio takozvani mirovni plan za Bliski istok kojeg je nedavno objavio američki predsjednik Donald Trump, javlja Anadolija

  • Svijet

  • 10. Feb. 2020  

  • 0

"Svi patimo zbog neriješenog palestinskog prava na samoopredjeljenje i dostojanstvo. Američko-izraelski mirovni plan, takozvani 'sporazum stoljeća', pripremljen je bez ikakvih konsultacija s Palestincima. To je kršenje povelja Afričke unije i Ujedinjenih naroda", kazao je Mahamat u uvodnom obraćanju na godišnjem samitu lidera Afričke unije u Addis Ababi.

Mahamat je predsjednicima i premijerima afričkih zemalja kazao da je nedvojbeno da svi u Africi osjete pojačanu napetost koju Trumpov plan izaziva na Bliskom istoku i šire.

"Afrička solidarnost s narodom Palestine nikada se neće promijeniti", poručio je Mahamat.

Palestinski premijer Mohammad Shatty kazao je kako je vizija Afričke unije o ušutkivanju oružja relevantna i za Palestince koji decenijama stradaju u izraelskoj okupaciji.

"Mi se zalažemo za utišavanja oružja izraelske okupacije", kazao je Shatty.

Palestina ima status posmatrača u Afričkoj uniji

Palestinski premijer je također kazao da je ponosan "na afričku podršku palestinskom narodu u njegovom opravdanom zahtjevu za uspostavu Palestine u granicama iz 1967. godine i sa Jerusalemom kao njenim glavnim gradom".

"Očigledno je da Trumpov izraelski plan nema međunarodnu podršku", kazao je Shatty.

Palestina ima status posmatrača u Afričkoj uniji i palestinski čelnici se redovno obraćaju na samitu te organizacije.

Predsjednik Južnoafričke Republike i predsjedavajući Unije Cyril Ramaphosa američki plan za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba uporedio s "aparthejdskim režimom". On je također poručio da je afrička solidarnost s palestinskim narodom neupitna.

Trump je plan nedavno objavio u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Između ostalog, planom se Jerusalem tretira nedjeljivim glavnim gradom Izraela.

Trump je poručio da je to posljednja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države, a palestinska strana je kategorični odbacila predloženi plan jer zanemaruje prava palestinskog naroda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...