MARIĆ O ODLUCI KOMISIJE ZA IZBOR I IMENOVANJE: "Bio je očekivan ovakav scenarij"

Nova Vlada KS još neće biti imenovana jer Komisija za izbor i imenovanje Skupštine KS na današnjoj sjednici nije dala saglasnost za imenovanje.

  • Politika

  • 11. Feb. 2020  11. Feb. 2020

  • 4

Kako je rekao Zvonko Marić (SBB), zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i član Komisije, od ukupno sedam članova četiri su glasala protiv imenovanja.

- S obzirom na to da opozicija u Skupštini Kantona Sarajevo ima većinu u Komisiji za imenovanje, bio je i očekivan ovaj scenarij. Imenovanje smo prolongirali dok Skupština KS, koja je vrh zakonodavne vlasti, ne imenuje novu Komisiju za imenovanje - rekao je Marić.

Pojasnio je proceduru šta se trebalo desiti tokom dana.

- Sekretarka je rekla da se glasa. Bilo je četiri protiv i tri za imenovanje, jer je odlazeća parlamentarna većina imala više glasova i to je bilo očekivano. Osim što se to desilo, trebalo je, prema članu 37. o nadležnostima Komisije, pripremiti sve materijale, uključujući i zamjerke na ministre koje su uputili ljudi odlazeće većine, a članovi su Komisije. Na to sve trebalo je dodati odgovore Marija Nenadića i zajedno s ostalim materijalom sačiniti jedan izvještaj. Potom sve to zbirno uputiti prema Skupštini Kantona Sarajevo i na kraju o novom sastavu Vlade odlučit će Skupština, koja je najviši zakonodavni organ, a ne Komisija, koja je danas presudila - pojasnio je Marić.

Nova većina će zakazati sjednicu Skupštine KS i imenovati novu komisiju, gdje će većina biti članovi buduće vlasti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...