ZAVRŠEN SASTANAK SRPSKIH ZVANIČNIKA: Ovo je odgovor RS-a na presudu Ustavnog suda BiH

U Palati Republike u Banjaluci upravo je završen sastanak zvaničnika Republike Srpske, predstavnika RS u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u RS.

  • Politika

  • 12. Feb. 2020  12. Feb. 2020

  • 24

 Željka Cvijanović, predsjednica RS, rekla je da je na sastanku jednoglasno donesena odluka da predstavnici iz RS koji djeluju u institucijama BiH obustave učestvovanje u donošenju odluka sve dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranaca. 

Drugi zaključak, koji je donesen na sastanku, jeste zahtjev da se hitno održi Posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će se verificirati navedeni zaključak.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik rekao je jučer da je najnovija odluka Ustavnog suda BiH flagrantni "državni udar", jer predstavlja atak na teritorijalnu organizaciju ''prema kojoj Republici Srpskoj pripada 49 odsto, a Federaciji BiH 51 odsto teritorije''.

Član I/1 Ustava BiH navodi se da BiH sada funkcioniše sa modifikovanom unutrašnjom strukturom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. U prevodu, teritorija pripada entitetima, poštujući i Aneks dva Dejtonskog sporazuma, koji govori o međuentitetskoj granici, a spoljna granica predstavlja međunarodno priznatu granicu BiH", rekao je Dodik.

On je dodao da "državna imovina nikako ne može biti imovina BiH, jer BiH nema odrednicu 'država' ili 'republika', niti bilo koju drugu''.

"Imovina može isključivo biti u vlasništvu Republike Srpske i Federacije BiH, dok BiH ima samo granicu. Postoji znak jednakosti između zemljišta i teritorije, a teritorija isključivo pripada entitetima. Ustavni osnov za posljednju odluku Ustavnog suda je potpuno neprihvatljiv, stoga je potrebno da institucije Republike Srpske preduzmu sve neophodne aktivnosti da zaštite dejtonsku strukturu BiH i autonomiju Republike Srpske", ocijenio je član Predsjedništva BiH.

On je poručio da je odluka Ustavnog suda BiH politička i odgovor Republike Srpske neće izostati.

"Ovo je naša 'crvena linija' za pravosudni aparat BiH koji izgleda ne radi ništa drugo nego pokušava da nameće nepravna rješenja i presuđuje Republici Srpskoj, počev od grba, himne, zastave, Dana Republike pa sve do teritorije", konstatovao je Dodik.

Podsjećamo, na redovnoj 117. plenarnoj sjednici održanoj 6. i 7. februara, Ustavni sud BiH razmatrao je apelacije fizičkih i pravnih osoba i zahtjeve za ocjenu ustavnosti. Utvrđeno je da dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS nije u skladu sa Ustavom BiH.

Naime, u predmetu broj U 8/19 Ustavni sud je odlučivao o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske kojim je propisano "da predmetno poljoprivredno zemljište koje je po svojoj prirodi javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske"

Ustavni sud je utvrdio da je osporena odredba protivna članu I/1, članu III/3.b) i članu IV/4.e) Ustava BiH jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH uskoro će razmatrati i ustavnost Zakona o stvarnim pravima i Zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama koji su usvojeni u Skupštinu RS, uprkos protivaljenju Hrvata i Bošnjaka u Vijeću naroda. Nema nikakve sumnje da će i u ovom slučaju Ustavni sud stati na stanovište da je navedeni Zakon u suprotnosti s Ustavom BiH. 

(S.B./Agencije)

Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...