OVAJ MINISTAR JE IZAZVAO HAOS U DRŽAVI: Za dvije godine donio je dva zakona - oba suprotna Ustavu BiH!

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je noćas da mu je žao što se to dogodilo, da je bila potpuno nepotrebna i apelacija i odluka Ustavnog suda BiH, te da se putem Ustavnog suda BiH pokušava ostvariti osnovni cilj sarajevskih političkih struktura - stvaranje unitarne BiH.

  • Politika

  • 15. Feb. 2020  15. Feb. 2020

  • 8

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je noćas da mu je žao što se to dogodilo, da je bila potpuno nepotrebna i apelacija i odluka Ustavnog suda BiH, te da se putem Ustavnog suda BiH pokušava ostvariti osnovni cilj sarajevskih političkih struktura - stvaranje unitarne BiH. 

U dvije godine, od kada se nalazi na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić je lansirao dva zakonska prrijedloga – oba koncipirana protiv Ustava BiH i elementarnih principa pravde i pravičnosti.

Žučnu polemiku u Republici Srpskoj izazvao je Zakon o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, kojeg je na prijedlog resornog ministarstva kojim upravlja Pašalić, Narodna skupština Republike Srpske usvojila krajem prošle godine.

Tim Zakonom se uređuje pravo na posjed i korištenje zemljišta dodijeljenog srpskim i crnogorskim dobrovoljcima iz balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata.

Klubovi delegata bošnjačkog i hrvatskog naroda u Vijeću naroda RS-a pokrenuli su postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na ovaj zakon pred Ustavnim Sudom RS-a, ocjenjujući da je to novi udar na imovinu Bošnjaka i Hrvata u RS-u.

Iz Biskupske konferencije su poručili da bi „provedbom ovoga Zakona bila trajno oteta imovine koju su otuđile državne vlasti između dva Svjetska rata pa sve do 1955. godine“. 

„S obzirom na bolna sjećanja tijekom ratnih stradanja i protjerivanja stotina tisuća građana BiH, Komisija (Biskupske konferencije BiH) izražava utemeljenu bojazan da bi nastavak dosadašnjeg načina provedbe spomenutog entitetskog Zakona mogao biti završni čin - za budućnost naše zemlje - fatalnog etničkog čišćenja i definitivnog iskorjenjivanja mnogih stanovnika Bosne i Hercegovine“.

Naposlijetku su delegati bošnjačkog i hrvatskog naroda u Vijeću naroda RS-a uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji će se o tome izjasniti najkasnije do konca maja ove godine. Sasvim je izvjesno da će Ustavni sud oboriti ovaj zakon i presuditi u skladu sa zahtjevom delegata Bošnjaka i Hrvata te da će za tu odluku glasati  golema većina sudija, uključujući i dvojicu iz reda Hrvata.

Pašalićevo Ministarstvo je sačinilo Zakon o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, kojim je bilo propisano da vlasnički titular bude RS a da se BiH uopće i ne spominje.

Kao što je poznato, Ustavni sud je osporio RS-u pravo svojine nad državnim poljoprivrednim zemljištem, smatrajući da je titular BiH a ne entiteti.

Ministar Pašalić je, govoreći o posljednjoj odluci Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu za ATV istakao da je to „politička odluka koja je koordinisana u Sarajevu“.

- Nama u RS je žao što se to dogodilo. Bila je potpuno nepotrebna i apelacija i odluka Ustavnog suda BiH - dodao je Pašalić.

Pašalić je pojasnio da je članom 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, prvi put u zakonodavstvu RS precizirano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Republike Srpske.

- Zakon o tranziciji društvene u državnu imovinu, pa samim tim i društvenog poljoprivrednog zemljišta u državno usvojen je 1993. godine. To se uglavnom odnosilo na zemljište bivših poljoprivrednih kombinata i zadruga. Zakon o poljoprivrednom zemljištu usvojen je 1997. godine, ali u njemu nije navedeno da je državno poljoprivredno zemljište svojina Republike Srpske. Nova prilika da to bude definisano na taj način propuštena je 2004. i 2006. godine - rekao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, to je proizvelo brojne probleme jer RS ne može da to zemljište stavi na raspolaganje poljoprivrednim proizvođačima ukoliko se pojavi spor, što je notorna neistina kojom se pokušava prikriti stvarni politički cilj – brisanje BiH kao titulara državne imovine.

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...