ERDOGAN ODLUČAN: "Snage sirijskog režima..."

"Turska je odlučna potisnuti snage sirijskog režima od turskih posmatračkih mjesta u Idlibu na sjeverozapadu Sirije do kraja februara", izjavio je u subotu predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency

  • Svijet

  • 16. Feb. 2020  16. Feb. 2020

  • 2

"Problem u Idlibu ne može biti riješen ukoliko se režimske snage ne povuku s područja koja su određena sporazumom iz Sočija”, rekao je Erdogan u obraćanju na ceremoniji dodjele nagrada u Istanbulu.

"Bilo bi nam veoma drago ako bismo to mogli učiniti uz podršku naših prijatelja”, dodao je.

Naglasivši odlučan stav Turske da očisti Siriju od terorista, Erdogan je kazao da je njegova zemlja pokušala spriječiti okupaciju i aneksiju sirijskog teritorija.

Također je istakao kako je nemoguće spriječiti nove migracijske tokove prema turskoj granici i osigurati povratak sirijskih izbjeglica iz Turske ukoliko se ne riješi pitanje Idliba.

Početkom ove sedmice pet turskih vojnika su pali kao šehidi, a pet ih je ranjeno u napadu Assadovih snaga u Idlibu, nakon sličnog napada prethodne sedmice u kojem je palo osam turskih šehida, sedam vojnika i jedan civil.

Turska se osvetila za oba napada, pogađajući niz ciljeva i neutralizirajući preko 200 pripadnika snaga odanih režimu Bashara al-Assada.

Turska i Rusija u septembru 2018. godine dogovorile su da Idlib pretvore u zonu deeskalacije u kojoj su akti agresije izričito zabranjeni. Međutim, snage Assadovog režim i njihovi saveznici dosljedno su kršili uslove primirja, izvodeći česte napade unutar zone, pri čemu je nakon sporazuma ubijeno najmanje 1.800 civila.

Zbog intenzivnih napada tokom prošle godine više od 1,7 miliona Sirijaca doselilo se blizu turske granice.

(Hayat.ba) 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...