LOŠE VIJESTI IZ SONY-a: PlayStation 5 bi mogao biti skuplji nego što se očekivalo, a ovo je razlog

Cijena nove Sonyjeve konzole još nije poznata, ali priča se kako bi troškovi razvoja mogli biti veći no što se očekivalo

  • HiTec

  • 18. Feb. 2020  

  • 0

Bloombergu nagađaju kako u Sonyju oklijevaju s objavom cijene nove generacije svoje konzole zbog porasta cijene flash memorije tipova DRAM i NAND, ključnih za glatko funkcioniranje procesora u konzolama.

Potražnja za tim vrstama memorije je porasla jer ih se koristi i pametnim telefonima, što je dovelo do povećanja cijena, a time i troškova proizvodnje na blizu 450 američkih dolara.

To bi moglo značiti kako će cijena PlayStationa 5 biti bliže 499 USD, kao što je to bio slučaj s modelima Xbox One i One X.

U Sonyju bi mogli odlučiti prodavati hardver uz manji gubitak kako bi bili konkurentniji u odnosu na druge konzole. Taj su pristup koristili za PS4. Kako je riječ o špekulacijama, treba ih razmatrati s određenom mjerom opreza.

Cijena za PS4 najavljena je tokom februara 2013. godine, oko devet mjeseci prije no što je konzola puštena u prodaju. Zasad na obzoru nema razloga zašto bi se u japanskoj korporaciji odlučili na promjenu taktike.

S druge strane, nagađanja o tome kako će PS5 biti predstavljen početkom februara pokazala su se netačnima. Ako su povećani troškovi doista problem, u Sonyju bi mogli odgoditi službenu najavu cijene za još neko vrijeme, piše Tech Radar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...