MOLBE UKRAJINACA SU USLIŠANE: Još jedna velika kompanija se povlači iz Rusije

Portparol kompanije je u saopćenju pozvao na mir i istakao da nadalje suspenduju sve isporuke hardvera i softvera širom Ruske Federacije.

  • HiTec

  • 12. Mar. 2022  12. Mar. 2022

  • 0

Sonyjevo PlayStation odjeljenje odlučilo je da se pridruži drugim kompanijama i obustavi poslovanje u Rusiji zbog invazije te zemlje na Ukrajinu.

Portparol kompanije je u saopćenju pozvao na mir i istakao da nadalje suspenduju sve isporuke hardvera i softvera širom Ruske Federacije.

Pored toga, digitalna prodavnica igara "PlayStation Store“ više neće biti dostupna u Rusiji.

Uz novu odluku, kompanija je najavila i donaciju 2 miliona američkih dolara Visokom komesarijatu Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) i međunarodnoj nevladinoj organizaciji "Save the Children" za podršku žrtvama u Ukrajini.

"Sony se iskreno nada da će ova situacija biti brzo riješena i da će mir biti uspostavljen u Ukrajini i širom svijeta“, navodi se u saopćenju.

Prema mišljenju analitičara, Sonyjev potez je jedan od najznačajnijih u gaming industriji dosad. PlayStation je najpopularnija konzola u Rusiji, a nova odluka će neminovno ostaviti negativne posljedice na kompaniju.

Analize pokazuju da PlayStation ima ogromnu bazu korisnika u Rusiji koja se broji u milionima, a analitičari ovu odluku opisuju kao "naročito tešku za kompaniju iz čisto finansijskog ugla".

Mykhailo Fedorov, ukrajinski ministar digitalne transformacije, je prošle nedjelje zatražio od Sonyja i Xboxa da napuste rusko tržište.

Molbe su uslišene, a Sony je samo još jedna u nizu kompanija koje su se povukle sa ruskog tržišta.

Odluku sličnu ovoj doneo je i Nintendo. Čuveni gejming gigant je također obustavio svoje poslovanje u Rusiji.

Nintendo je saopćio da obustavlja sav izvoz u Rusiju "u doglednoj budućnosti", navodeći kao glavne razloge probleme u logistici i transportu koji su izazvani zapadnim sankcijama Rusiji.

Pored toga, EA je nedavno uklonio ruske timove iz svojih FIFA i NHL igara, dok su Rockstar i Cyberpunk 2077 najavili povlačenje iz zemlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...