NEVJEROVATNI REZULTATI AMERIČKOG ISTRAŽIVANJA: Šljem američke vojske ne štiti ni od čega, od njega je sigurniji čak i…

Tokom probe, dok je šljem bio izložen pritisku kakav može izazvati krvarenje mozga, pokazalo se da bez šljema procenat rizika od toga iznosi 50 posto, rizik je manji od 10 posto sa starim njemačkim i britanskim šljemovima, pet posto je sa savremenim američkim šljemom i samo jedan posto sa starim francuskim "Adrianom", piše u studiji

  • Šareni svijet

  • 19. Feb. 2020  19. Feb. 2020

  • 0

Francuski vojnički šljem iz Prvog svjetskog rata pruža bolju zaštitu od eksplozija nego šljem kakav sada koristi američka vojska, pokazalo je američko istraživanje.

"Inženjeri biomedicine Univerziteta Duke pokazali su da od udarnih valova nastalih eksplozijom savremeni vojnički šljemovi ne štite mozak bolje nego šljemovi iz Prvog svjetskog rata", saopćio je Univerzitet, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

"Jedan model posebno, francuski šljem 'Adrian', u zaštiti od eksplozije daje bolje rezultate od savremenih modela", piše u rezultatu istraživanja objavljenom prošle sedmice, nedugo nakon što je Pentagon objavio da je 109 američkih vojnika nedavno pretrpjelo potres mozga od detonacija iranskih raketa u bazi u Iraku.

Poređenje četiri vrste šljemova

Šljem "Adrian" je 1915. godine dijeljen francuskim vojnicima radi zaštite glave od pada šrapnela odozgo pri detonacijama iznad rovova.

Povrede glave su tada postale jedan od glavnih uzroka gubitaka na bojnom polju, a taj lagani šljem, koji nije mogo zaustaviti direktan pogodak metka puške ili mitraljeza, imao je greben - fiksnu traku metala duž vrha u obliku obrnutog slova "V", namijenjen da upija silu udarca odozgo.

Analizirajući efekte šljemova, američki istraživači su pošli od toga da su uslovi aktuelne borbe protiv boraca na Bliskom istoku najsličniji rovovskom ratu.

Zato su šljemove koje sada koristi američka vojska uporedili sa tri šljema iz rovova u Prvom svjetskom ratu: s okruglim, ravnim šljemovima "Brodie", koje su tada koristile britanska i američka vojska, s njemačkim šljemom "Stahlhelm", koji se koristio u oba svjetska rata, i s francuskim šljemom "Adrian".

Greben na šljemu jedina razlika

Tokom probe, dok je šljem bio izložen pritisku kakav može izazvati krvarenje mozga, pokazalo se da bez šljema procenat rizika od toga iznosi 50 posto, rizik je manji od 10 posto sa starim njemačkim i britanskim šljemovima, pet posto je sa savremenim američkim šljemom i samo jedan posto sa starim francuskim "Adrianom", piše u studiji.

"Rezultat je iznenađujući, jer je francuski šljem napravljen od istih materijala (čelika) kao i njegovi njemački i britanski ekvivalenti, a tanji je od njih", napominje jedan od autora studije Joost Op't Eynde.

"Glavna razlika među šljemovima je greben na francuskom. Čak i mada je namijenjen da štiti od pada metalnih komada odozgo, greben može zaštititi i od udarnih valova", zaključio je, uz preporuku za poboljšanje oblika savremenih šljemova radi bolje zaštite od posljedica eksplozija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...