ČAVARA ZAOBIŠAO DODIKA PA RASPALIO PO IZETBEGOVIĆU: "Probosanske snage najorgovornije za stanje u zemlji"!

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara prokomentirao je zjavu lidera SDA, Bakira Izetbegovića, kako Hrvati imaju previše pozicija te kako će SDA tražiti alternativu HDZ-u BiH ako ova stranka ne promijeni smjer djelovanja.

  • Politika

  • 19. Feb. 2020  19. Feb. 2020

  • 5

-Čini se kako neko proizvodi krize kako ne bismo rješavali ključne probleme u BiH. Tu prvenstveno mislim da stvaramo uvjete da se krećemo ka europskim integracijama, naravno i NATO savezu, a s druge strane da jačamo gospodarstvo kako bi svima u BiH osigurali da mogu bolje živjeti i da svoju egzistenciju ne moraju tražiti u zapadnoj Europi i to je naša zadaća, rekao je Čavara  za Dnevnik TVHB.

Stvoriti dojam – tzv. probosanske stranke brane BiH, ostali su protiv BiH

On smatra da se, kada se izađe iz jedne, namjerno ide u produciranje druge krize.

„Čini mi se da, kada prođemo jednu krizu, onda se namjerno inscenira druga kriza kako bi se optužili svi ostali da su protiv države BiH, a da samo tzv. probosanske i građanske stranke brane BiH. Ta teza nije točna i na neki je način u suprotnosti sama sa sobom. Najbrojniji narod, kako sebe vole nazivati Bošnjaci, najodgovorniji su za ovakvo stanje i ne bi trebali davati izjave koje raspiruju mržnju. Oni bi trebali tražiti kompromisna rješenja i pokazati spremnost da sa druga dva naroda, Hrvatima i Srbima, razgovaraju o budućnosti BiH i rješavanju krucijalnih problema“, rekao je predsjednik Federacije BIH dodavši da je to za Hrvate provedba odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju i zastupanju kako je to utkano u temeljima Washingtonskog i Daytonskog sporazuma.

Legitimno predstavljanje = lakša rješenja

Kada bi imali riješeno pitanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, Čavara je mišljenja da bi se i drugi problemi u BiH lakše rješavali.

-Mislim da će nas ovakva, jedva dočekana kriza i jedva dočekana negativna reakcija s druge strane odvesti dalje u probleme i konflikte u kojima ćemo se samo još više pokazati kao nesposobna državna administracija, kazao je Čavara.

Čavara, koji je i potpredsjednik HDZ-a BiH drži da treba mijenjati način komunikacije u javnosti, a pojedine smatra odgovornima za stvaranje tenzija i neprijateljstva.

„Moramo mijenjati način na koji se komunicira u javnosti. Čini mi se da mnogi mediji itekako doprinose raspirivanju tenzija i neprijateljstva tako što nekada ne predstave stvari na način kako su se dogodile pa se traži nečije reagiranje, a što ponovno zahtjeva dodatno reagiranje. Ustvari, svi se bave reagiranjima i odgovorima na nečije poteze, a ne bavimo se suštinom – kako Bosnu i Hercegovinu napraviti boljom“, rekao je Čavara za Dnevnik TVHB.

Odnosi sa svim legitimnim predstavnicima

Upitan kako će se bošnjačko-srpska kriza odraziti na zahtjeve HDZ-a BiH i HNS-a za izmjenama Izbornog zakona i osiguravanja legitimnog predstavljanja, predsjednik Federacije je kazao da je licemjerno Hrvate svrstavati ili na jednu ili na drugu stranu, protiv trećega.

„Naša je politika, kako je predsjednik Čović vodi, takva da mi gradimo i vodimo odnose sa svim legitimnim predstavnicima konstitutivnih naroda u BiH. Na taj način tražimo kako ćemo se dogovoriti oko ključnih problema u BIH i samo tako možemo napraviti rješenja. Inače, na drugi način to nije prihvatljivo“, rekao je Čavara.

Proizvode krizu i kroz parasustav

Čavara smatra da neke stranke žele proizvesti krizu kako bi vratili poljuljano povjerenje, na način koji su ga imali pred prošle izbore, predstavljajući sebe kao jedine branitelje BiH.

„Međutim, to nije točno. Oni, kada se analizira stanje, najviše štete nanose Bosni i Hercegovini jer stalno traže načine kako proizvesti krizu i kako će upravljati krizom, pa čak nekada i kroz parasustav. Spominjemo ga, ne možemo ga lako dokazati, ali on zasigurno postoji“, rekao je Čavara pojasnivši da je to vidljivo kroz institucije u kojima već godinama nisu imenovani čelnici.

-Pet godina nezakonito smo imali direktora FUP-a, odnosno zadnju godinu ga nemamo nikako, a pripada Hrvatima. Imamo nerealizirane odluke Ustavnog suda BiH, imamo Federalnu televiziju koja je potpuno izvan zakona, već 12 godina. To nitko ne rješava, a kada dođe problem koji nekome odgovara on je najvažniji kao što je to sada odluka Ustavnog suda BiH pa ga treba provesti, a druge odluke su potpuno nevažne, kaže Čavara.

Nastoji se udaljiti Hrvate od onoga što im pripada

Predsjednik FBiH za RTV HB je komentirao i izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je nedavno kazao kako Hrvati imaju preko 100 pozicija u državnoj vlasti i u agencijama, a u kojima bi prema ustavu Bošnjaci trebali imati polovicu, a imaju trećinu.

„Izetbegović stalno ponavlja tezu da su Hrvati previše zastupljeni, a on svojom politikom nastoji napraviti da Hrvata nema na pozicijama koje im pripadaju. Sada sam spomenuo direktora FUP-a za kojeg Bakir nikako ne dopušta da se imenuje, a to je apsolutno nedopustivo“, rekao je Čavara dodavši da konstitutivnost podrazumijeva ravnopravnost sva tri naroda.

Cilj provesti Deklaraciju SDA

Naglasio je da je ravnopravnost temeljna ustavna kategorija te da su izmjene izbornog zakona koje je u proceduru uputio DF („stranka privjesak SDA“) čista realizacija Programske deklaracije SDA koja, koja zagovara građansku državu.

-To piše u temeljima ustava pa i u Federacije koja je utemeljena na principu da će Hrvati i Bošnjaci jednakopravno upravljati Federacijom BiH. Danas smo daleko od toga i to jasno pokazuje Deklaracija SDA koja zagovara građansku državu. DF, stranka-privjesak SDA, nedavno predlaže izmjene Izbornog zakona, koje su čista realizacija Programske deklaracije SDA što jasno pokazuje na koji se način i s kojim ciljem upravlja na političkoj sceni, rekao je Čavara te dodao:

„Nije s ciljem da ova država opstane kao Bosna i Hercegovina – država tri ravnopravna i konstitutivna naroda, nego da ona postane građanska što bi u suštini značilo državu onih koji su brojniji odnosno većina. To se puno puta javno, ili malo manje javno spominje, da Hrvati i Srbi imaju svoje države- Hrvatsku i Srbiju, a da ova država pripada tzv. probosanskim snagama što je apsurd“, rekao je predsjednik FBiH.

Međunarodna zajednica na strani jednog naroda

Visoki dužnosnik HDZ-a BiH podsjeća da se tako ponašao i većinski narod u bivšoj Jugoslaviji, a poznato je kako sve sve okončalo, dodavši da se tako ponaša i većinski narod u BiH odbijanjem bilo kakvih dogovora.

-Takvim nastojanjima tražili su rješenja i za bivšu Jugoslaviju pa su napravili što su napravili. Neprihvaćanje bilo kakvih razgovora i dogovora, kao što se nije prihvaćao ni Stoltenbergov, ni Vance-Owenov, ni Cutilierov plan, a mogli smo izbjeći rat na ovim prostorima. Međutim, zna se da to tzv. probosanske ili probošnjačke snage, kako god, nisu prihvatile i u što su nas uveli. Nadam se da danas neće biti u stanju uvesti nas u takve probleme, ali se zasigurno moraju vratiti za pregovarački stol i moraju biti spremni pregovarati, a ne samo glumiti pregovaranje kako bi onda izmamili reakciju međunarodne zajednice kako bi ona po defaultu do sada bila na strani jednog naroda, rekao je Čavara te dodao:

„Mislim da svi oni koji su iz nekog razloga naivnosti, nepoznavanja stanja ili su čak korumpiranosti donosili takve odluke u korist jedne strane, mislim da to trebaju prestati ukoliko ne želimo imati nestabilno stanje u BiH. Vjerujem da možemo izaći iz ovog stanja samo kroz razgovor legitimnih predstavnika“, kaže Čavara.

Ne dopustiti da SDA sama upravlja Federacijom

Čavara je komentirao i Izetbegovićevu izjavu koji je kazao ako HDZ ovako nastavi da za 2-3 godine neće imati poziciju kakvu sada imaju te kako će to njegovu stranku i istomišljenike natjerati da se organiziraju i naprave alternativu.

„Ovo je interesantno jer se ranije radilo tajno, a sada se radi javno. Ta alternativa bila je kroz NHI, kroz HDZ 1990, kroz neke male strančice koje se pojave kada je potrebno komentirati neke stvari kada je to potrebno stranci SDA. Naravno da su oni pravili alternative onemogućavajući Hrvatima da izaberu člana Predsjedništva“, kazao je Čavara dodavši da SDA želi dočekati nove opće izbore bez izmijenjenog Izbornog zakona.

-Oni traže alternativu da dočekamo nove izbore bez promjene Izbornog zakona. Zbog toga se, jednim dijelom, krize smišljaju i provociraju kako ne bi promijenili Izborni zakon jer Bošnjaci „tražeći alternative“ po postojećem Izb. zakonu traže rješenja kako na mjestima koja pripadaju Hrvatima, prema legitimnom predstavljanju i zastupanju, imenuju svoje poslušnike i podobnike. Mislim da to neće proći, da nismo naivni političari, da dopustimo da na sljedećim općim izborima kao guske u magli dočekamo da SDA izabere većinu Srba i većinu Hrvata u klubovima izaslanika u federalnom Domu naroda i time upravlja Federacijom onako kako to želi samo jedna stranka i jedan narod, kazao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...