AMERIČKA MORNARICA OTKRILA SVE: Pogledajte šta sve može patrolni brod bez posade… (VIDEO)

Ploveće vozilo bez posade, Common Unmanned Surface Vehicle ili skraćeno CUSV, koristi se u mornarici već više od deset godina u misijama koje uključuju postavljanje ili traganje za podvodnim minama, no nadležni imaju plan kako ga pretvoriti u ratni brod

  • HiTec

  • 23. Feb. 2020  

  • 0

U Mornarici smatraju da plovila bez posade imaju velik potencijal u izvođenju opasnih zadataka, jednako kao što je to sada slučaj u zračnim ili podvodnim misijama, a koje se redovito obavljaju letećim dronovima ili autonomnim podmornicama.

Ovakav bi brod s razornom moći bio vrlo važan dio obrambenih snaga Mornarice. Njime bi se upravljalo na daljinu, kontrolerom jednakim onome kod igraćih konzola, operater bi imao pogled s ugrađenih kamera, i mogao bi upravljati kretanjem plovila i njegovim oružjima. Osnovni bi zadatak bio otkrivati i otklanjati prijetnje na brz i efikasan način, i to bez da se ljudski životi dovode u opasnost.

CUSV je razvila kompanija Textron Systems, dug je 39 stopa (nešto manje od 12 metara), a može ploviti brzinom do najviše 35 čvorova (65 km/h). Autonomija mu je oko 24 sata ili 2.200 prijeđenih kilometara. Za patroliranje oko luka ili većih plovila bio bi opremljen kamerama, zvučnicima za izdavanje upozorenja, kao i strojnicom kalibra 50 (13 mm). 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...