IMAMO KONAČAN ODGOVOR KOJI ĆE VAS IZNENADITI: Da li je hrana pripremljena u mikrovalnoj nezdrava?

Mikrovalne pećnice jedan su od najomiljenijih kuhinjskih predmeta već 60 godina.

  • Zdravlje

  • 23. Feb. 2020  23. Feb. 2020

  • 0

No, čini se da se konačno odgovorilo na često postavljeno pitanje: da li je hrana koju spremamo u mikrovalnoj „sigurna“ za jelo?

Brojni ljudi nekako se ne mogu oteti dojmu da je hrana koja se kuha u ovom aparatu – nezdrava i da je mnogo bolje skuhati nešto na štednjaku. No, naučnici navode da je hrana koja se sprema u mikrovalnoj mnogo zdravija nego što mislimo.

„Uopćeno, hrana koja se sprema u mikrovalnoj gubi manje zdravih materija kad se poredi s kuhanjem ili prženjem na šporetu“, tvrdi doktor Guy Crosby profesor na Harvardu, prenosi Huffingtonpost.

Ističe da suha metoda zagrijavanja pomaže tako što, primjerice, vitamin B ili vitamin C ne izlazi iz hrane, mnogo je bolja i zato što je kuhanje brže, zdrave materije mnogo su manje vremena izložene toplini, što je još jedna pozitivna strana.

Mikrovalna ili ne, kuhanje namirnica slama zdrave materije u hrani, kao što su vitamini B i C.

Zato, kuhanje na pari, pogotovo kada je riječ o povrću, definitivno je najbolje rješenje. A ako želite savršeno ukusno, a zdravo povrće, recept je sljedeći:

„Izrežite povrće na velike komade i skuhajte ih brzo, potom ih odmah poslužite."

(radiosarajevo.ba / SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...