"NEZAVISNE NOVINE" TVRDE: Borell predložio Lajčaka za specijalnog izaslanika EU za dijalog Srbije i Kosova

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, predložio je Miroslava Lajčaka, bivšeg visokog predstavnika u BiH, da bude specijalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova, saznaju "Nezavisne".

  • Regija

  • 23. Feb. 2020  23. Feb. 2020

  • 4

Kako saznaju "Nezavisne novine", Borell je prijedlog u petak uputio ministrima vanjskih poslova EU, koji treba da donesu konačnu odluku o njegovom imenovanju. Iako se smatra da sam čin predlaganja gotovo sigurno znači da će Lajčak dobiti posao, postoji mogućnost i da ne bude postignut konsenzus s obzirom na to da, kako nam je naglašeno, nekoliko članica EU još ima određene rezerve.

Borell je, kako saznajemo, ministrima spoljnih poslova EU naglasio da je potrebno odluku donijeti u što kraćem roku, kako bi Lajčak odmah mogao stupiti na dužnost.

Izvor "Nezavisnih" pojašnjava da postoji pritisak iz Washingtona da se sporazum između Beograda i Prištine potpiše na ljeto, te da bi on trebalo da odblokira završetak međunarodnog priznanja Kosova, ali i mogućnost zaštite prava Srba na sjeveru Kosova, s tim da se ne isključuje ni mogućnost davanja široke autonomije sjeveru.

Naglašeno nam je da se EU žuri da što prije imenuje svog izaslanika za dijalog, kako bi se uključila u proces koji je pokrenuo Donald Trump, predsjednik SAD, preko svog specijalnog izaslanika, ambasadora u Berlinu Richarda Grenella.

Iako još nisu jasni svi detalji, očekuje se i usaglašavanje američke spoljne politike na cijelom Balkanu u svjetlu rješavanja spora između Srbije Kosova.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, izjavio je da je Lajčak profesionalac, čovjek zadatka koji dobije u EU, koji poznaje situaciju.

On je takođe istakao da Miroslav Lajčak nije "njegov čovjek", kako se to prikazuje.

"Da je bio moj čovjek, onda bi on ovdje kao visoki predstavnik pomogao nama, ne bi odmagao", rekao je Dodik.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...