KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ NA PANELU O NEZAVISNOSTI BiH: "Za neke druge narode, vlastita država je samo uzaludna želja" (VIDEO)

Četvorica sadašnjih i bivših funkcionera Bosne i Hercegovine ukazali su tokom panel-diskusije u Sarajevu studentima na značaj nezavisnosti države i očuvanja te vrijednosti.

  • Društvo

  • 25. Feb. 2020  

  • 0

Na pitanje: Šta je za Vas Bosna i Hercegovina?, jedan od panelista, aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, odgovara: "To je domovina i država".

- Jedino ovdje se osjećam kao svoj. Država je nešto beskrajno vrijedno, što možda i ne znamo beskrajno cijeniti - rekao je on napominjući da je za neke druge narode, vlastita država i danas samo uzaludna želja za razliku od Bosanaca i Hercegovaca.

- Ovo što imamo kao državu Bosnu i Hercegovinu, kakva je takva je, naša je. Zato moramo biti ne samo emotivni već i krajnje racionalni prema toj činjenici - Komšićeve su riječi.

Drugi panelista, aktuelni član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, na navedeno pitanje odgovara podsjećanjem na riječi prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića da Bosna nije samo 'parče zemlje na Balkanu već za mnoge od nas - ideja'.

Džaferović ističe da je 1992. godine, odlazeći da se izjasni na referendumu o nezavisnosti zemlje, imao osjećaj da ide u slobodu.

- Nezavisna, cjelovita i međunarodno priznata država je za mene sloboda - kazao je.

Smatra da je danas, kad neki negiraju fakte, veoma važno čuvati vrijednosti sadržane u referendumskom pitanju - nezavisnost, suverenitet države kao ravnopravne zajednice svih njenih građana i naroda - jer se za takvu zajednicu izjasnila dvotrećinska većina građana.

Za Bosnu i Hercegovinu se treba i dalje boriti jer nažalost, još nije 'zemlja iz referendumskog pitanja', konstatira panelista Miro Lazović, nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH.

Za njega je Bosna i Hercegovina 'najljepša zemlja na svijetu, sa stečenom nezavisnošću, ali još ne sa željenim statusom zemlje iz referendumskog pitanja'.

Napominjući da za razliku od nekih drugih naroda koji beskrajno a još uvijek uzaludno žele imati državu, Bosanci i Hercegovci to imaju, ali moraju uložiti još truda na očuvanju stečenih vrijednosti.

Lazović naglašava da je u danima kad je zemlja prolazila kroz dramatična predreferendumska zbivanja, njemu kao Srbinu bezuspješno nuđeno da se prikloni Beogradu i Miloševićevom pokretu.

Četvrti panelista, član nekadašnjeg Predsjedništva RBiH Ivo Komšić, podsjetio je na predreferendumske istorijske činjenice da je 25. januara 1992. Skupština RBiH odlučila o održavanju referendumana na kojem će biti postavljeno pitanje da li su građani BiH za nezavisnu, cjelovitu državu kao ravnopravnu zajednicu svih njenih stanovnika te da su građani takvu BiH izglasali na referendumu. 

Današnju panel-diskusiju, održanu u sarajevskoj Vijećnici pod nazivom "Nezavisnost BiH: prošlost, sadašnjost i budućnost", organizirao je Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Osim članova aktuelne i nekadašnje vlasti BiH i velikog broja studenata, prisustvovali su brojni drugi gosti iz akademske zajednice, načelnici općina u Sarajevu, mediji, kao i drugi učesnici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...