HRVATI U PANICI: Koronavirus ruši ekonomiju Hrvatske

Ako se širenje virusa po Hrvatskoj i Evropi nastavi, a otkazivanja putovanja postanu masovna, to bi moglo negativno utjecati na hrvatski turizam

  • Regija

  • 26. Feb. 2020  26. Feb. 2020

  • 0

Nakon što je potvrđen i drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, tamošnji mediji se s pravom pitaju da li koronavirus ruši i hrvatsku ekonomiju? 

Ako se širenje virusa po Hrvatskoj i Evropi nastavi, a otkazivanja putovanja postanu masovna, to bi moglo negativno utjecati na hrvatski turizam, a onda i na cjelokupnu ekonomiju koja o njemu u dobrom dijelu ovisi, ocijenio je zagrebački Index.

Francuska koja, sličnio kao i Hrvatska, ima visoki udio turizma u BDP-u, od oko 8 posto, već sada ima pad broja turista od 30 do 40 posto. Turizam je u Hrvatskoj još značajniji jer čini čak 12 posto BDP-a.

Pad ekonomije, naravno, negativno bi utjecao na punjenje budžeta. Smanjenje ekonomske aktivnosti znači manje prihoda od poreza.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...