TRUMP ZARATIO SA PELOSI OKO KORONAVIRUSA: "Taj prijedlog je sramotan, mršav, anemičan i stiže prekasno"

Američki predsjednik Donald Trump optužio je svoje demokratske protivnike i neke medije poput CNN-a da šire paniku zbog epidemije novog koronavirusa, čime su unijeli nemir na tržište.

  • Svijet

  • 26. Feb. 2020  26. Feb. 2020

  • 0

Veliki mediji "se trude prikazati koronavirus što težim i stvaraju paniku na tržištima", upozorio je američki predsjednik u tvitu u srijedu ujutro.

Trump će održati govor o krizi u povodu pojave novog koronavirusa na konferenciji za novinare u Bijeloj kući u ponoć po srednjoeuropskom vremenu u prisustvu dužnosnika Američkih centara za kontrolu i suzbijanje bolesti (CDC).

Njemu je ekonomski učinak bio glavni argument kampanje za ponovni izbor u Bijelu kuću, a u utorak su na Wall Streetu cijene dionica oštro pale četvrti dan zaredom zbog bojazni povezanih s epidemijom.

Kaže da je sve pod kontrolom

Trump je također predbacio "demokratima koji ništa ne čine" da "previše pričaju", dok Trumpova vlada predviđa posvetiti 2,5 milijarde dolara borbi protiv te bolesti.

Taj prijedlog je "sramotan, mršav, anemičan" i stiže "prekasno", reagirala je u srijedu šefica demokrata u Kongresu Nancy Pelosi. Senator iz redova demokrata Chuck Schumer je tražio u srijedu 8,5 milijardi dolara za financiranje hitnih mjera.

Dan ranije je tokom službenog posjeta Indiji predsjednik Trump uvjeravao da je epidemija koronavirusa "u Sjedinjenim Državama pod kontrolom" gdje je zaraženo 59 osoba, od kojih se 45 zarazilo u inozemstvu, prema podacima sanitarnih vlasti.

Američka vojska je objavila da je jedan vojnik raspoređen u Južnoj Koreji stavljen u karantenu jer je pozitivan na koronavirus.

Vlasti strahuju da bi epidemija mogla ugroziti opskrbni lanac lijekovima u Sjedinjenim Državama, jer se veliki dio tvari koje se koriste u izradi lijekova proizvodi u Kini, od kuda je virus krenuo.

Novim koronavirusom je već zaraženo oko 80.000 ljudi u svijetu i više od 2700 ih je umrlo, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...