SARAJEVSKI NEUROPSIHIJATAR ANALIZIRAO DODIKA: Njegove riječi dugo će se prepričavati...

- Grubost, bahatost, vulgarizam svake vrste, agresivnost i fizička i verbalna dobro prolazi. Ustvari, postali su standardi u ponašanju našeg naroda. Kada se ponašate fino i pristojno, možete čuti iza leđa: "Vidi onog levata, šta mu je".

  • Politika

  • 28. Feb. 2020  

  • 3

Uvrede političkim protivnicima, nerijetko bahato i drsko ponašanje sa skupštinskih govornica, neprimjerena komunikacija s novinarima…, sve to karakteriše ponašanje Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i čelnika SNSD-a.

 Za neuropsihijatra dr. Omera Ćemalovića to nije ništa iznenađujuće. 

- Dodik je od početka svoje političke karijere krenuo veoma oštro, u prvi mah to je bila strategija prema SDS-u, što se javnosti i sviđalo. No, sada je to poprimilo jednu drugu dimenziju. Ima, kako bi to rekli, kratak fitilj, nizak prag tolerancije, veoma je temperamentan.

Međutim, smatram da on to radi često svjesno i planirano jer cilja publiku koja je povodljiva, sugestivna, polupismena, neobrazovana… i dobro zna da će to proći kod njih – kazao je Ćemalović.

altĆemalović: U svijetu općenito imate krizu digniteta javnih ličnosti

Prema njegovim riječima, erozija društva dovela je do novih standarda.

- Grubost, bahatost, vulgarizam svake vrste, agresivnost i fizička i verbalna dobro prolazi. Ustvari, postali su standardi u ponašanju našeg naroda. Kada se ponašate fino i pristojno, možete čuti iza leđa: "Vidi onog levata, šta mu je".

Pa pogledajte kako se ponašamo od pješačkog prijelaza, u vožnji, u ustanovama i vidjet ćete, nažalost, elemente socijalne patologije. Poslije rata polukriminalcima i kriminalcima otvorena su vrata medija, postali su predmet identifikacije mase – objasnio je Ćemalović.

Naš sagovornik ukazao je na trend koji je općeprisutan.

- U svijetu općenito imate krizu digniteta javnih ličnosti. Kada pogledate neke svjetske lidere ostat ćete zatečeni njihovim ponašanjem i načinom komunikacije. Nažalost, nikada nije bilo više vjere, a manje morala – istakao je Ćemalović.

 SB/Faktor.ba

 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...