BILA JE NAJSJAJNIJA ZVIJEZDA HOLLYWOODA: Zbog ljubavi se odrekla glume, ali sve je prekinula tragična nesreća

Tužna vijest obišla je svijet prije 38 godina:tTada 53-godišnja princeza od Monaka,Grace, poginula je u saobračajnoj nesreći. Izletjela je s ceste nakon što je tokom vožnje doživjela moždani udar. S njom je u automobilu bila njena kćerka Stephanie, tada 17-godišnja djevojka te je preživjela nesreću.

  • Jeste li znali

  • 03. Mar. 2020  03. Mar. 2020

  • 0

Grace Kelly ostala je do danas sinonim za gracioznost, stil, držanje, ljepotu, finoću... Bila je prava holivudska diva, fizički utjelovivši ono što nazivaju 'zlatnom erom' Hollywooda. Osim toga, bila je i jako talentirana pa je inspirirala i legendarnog Alfreda Hitchocka

Glumila je u nekoliko njegovih filmova, a za ulogu u 'Provincijalki' osvojila je Oscara. Cijenjena i voljena od struke i kolega, predivna Grace nije bila sretna u ljubavi dok nije upoznala Rainiera III., vladara kneževine Monako. Upoznali su se tokom snimanja Hitchcockovog filma 'Držite lopova' na francuskoj rivijeri, gdje je u Cannesu Grace upoznala Rainiera. Ubrzo su se zaručili, a kasnije imali bajkovito vjenčanje. 

Neki su insinuirali da je njihova velika ljubav i brak zapravo bila stvar dogovora te da je sve bila velika laž. Rainier se, naime, morao što prije oženiti i osigurati nasljednike kako Monako ne bi bio pripojen Francuskoj, a Grace je morala pronaći muža prikladnog i za njenu izbirljivu porodicu. Njena popularnost oživjela je turizam kneževine, a i u miraz je donijela dva miliona dolara.

Zapravo se prelijepa princeza više toga odrekla nego što je dobila udajom u kraljevsku porodicu. Prije svega, njezina sjajna karijera morala se završiti jer niko nije htio da princeza glumi u filmovima. Povukla se čim je snimila posljednji film na koji ju je MGM obvezao. U potpunosti se posvetila djeci, djeci, humanitarnom radu... U braku je dobila troje djece, koja su bila najvažnija.

Naime, prije nego se udala, Grace je morala obaviti niz pregleda kako bi se utvrdilo da je zdrava i sposobna rađati nasljednike. Postala je kasnije majka kneza Alberta II. te princeza Caroline i Stephanie. Tragična nesreća završila je njen velebni život.

Prema službenoj verziji, Grace je doživjela je blagi moždani udar tijekom vožnje prema Monte Carlu i Roverom 3500 kojim je upravljala sletjela u provaliju. No, tragična smrt slavne Grace Kelly i danas je puna nelogičnosti pa su se oko nje razvile razne teorije zavjere. 

Prva je da je u trenutku nesreće automobilom zapravo upravljala njezina kći, tada 17-godišnja princeza Stéphanie, koja je preživjela nesreću. Zagovornici te teorije vjeruju da je princeza kćeri dala da uči upravljati volanom, a ona je izgubila kontrolu nad vozilom.

Prema drugoj teoriji, za Graceinu smrt kriva je mafija koja joj se osvetila jer se princeza usprotivila golemom kockarskom i nekretninskom biznisu u Kneževini. Po toj teoriji, mafija je onesposobila kočnice na njezinom 11 godina starom automobilu.

Grace Patricia Kelly rođena je 12. novembra 1929. godine. Iako se njezin otac nije slagao s time, nakon srednje škole je upisala Američku akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku jer je željela postati glumica. Bila je izuzetno lijepa pa je tokom školovanja radila i kao model. 

Debitirala je na Broadwayu 1949. godine, a ubrzo je prešla na film: u Četrnaest sati je imala sitnu ulogu koja nije bila zapažena, no već je u filmu Tačno u podne zaintrigirala javnost. Kada je 1953. godine u Mogambu glumila uz bok Clarku Gableu i Avi Gardner i zaradila nominaciju za Zlatni globus za sporednu ulogu, započelo je njeno zlatno doba. Nakon toga je započela njezina suradnja s Alfredom Hitchcockom koji ju je prozvao svojom muzom. Glumila je u Nazovi M radi ubistva i Prozoru u dvorište, a za ulogu u Provincijalki je nagrađena Oscarom.

Grace su povezivali s 22 godine starijim kolegom Rayem Millandom. Trebala se udati za dizajnera Olega Cassinija, no njezina oporodica ga nije prihvaćala jer nije bio katolik. Kada je snimala Hitchcockov film Držite lopova 1955. godine, Grace se zaljubila u francusku rivijeru. Na filmskom festivalu u Cannesu upoznala je vladara Kneževine Monako Rainiera III. za kojeg se godinu dana kasnije zaručila.


Vjenčanje Rainiera i Grace je u medijima bilo prozvano vjenčanjem stoljeća. Na civilnoj ceremoniji bilo je prisutno 700, a na crkvenoj 600 uzvanika. Grace je  nosila haljinu oskarovke Helen Rose od 30 metara svile i tafta, 125 godina stare čipke i hiljadu bisera u kojoj je izgledala senzacionalno.

Njezina smrt 14. septembra 1982. godine izazvala je veliku tugu javnosti koja je obožavala Grace.

alt

alt

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...