VISOKI PREDSTAVNIK EVROPSKE UNIJE ZA VANJSKU POLITIKU STRAHUJE OD NAJGOREG: „Nadam se da EU neće morati slati vojsku na grčko-tursku granicu...“

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell izrazio je nadu da evropske zemlje neće morati slati vojsku na granicu Grčke i Turske zbog zaustavljanja mogućeg novog vala izbjeglica iz Sirije.

  • Svijet

  • 05. Mar. 2020  

  • 0

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell izrazio je nadu da evropske zemlje neće morati slati vojsku na granicu Grčke i Turske zbog zaustavljanja mogućeg novog vala izbjeglica iz Sirije.

"Nadam se da nećemo morati da angažujemo vojsku", rekao je Borell odgovarajući na novnarsko pitanje da li vidi ulogu za vojske zemalja članica EU na granici Grčke i Turske, prenosi Hina.

'Pomoć EU Turskoj nije dovoljna'

Borell je rekao da se slaže s Turskom da pomoć Evropske unije toj zemlji nije dovoljna, jer je današnja situacija teža od one iz 2016. godine, kada je postignut sporazum o finansijskoj pomoći Brisela Turskoj, u zamjenu za zadržavanje izbeglica.

"Nastavićemo da pomažemo koliko god možemo, ali stalno im poručujemo da guranje ljudi prema granici nije rješenje ni za koga i da izlaže ljude riziku. Želimo da nastavimo saradnju, ali ne tako da uvjeravaju ljude da mogu doći do Evrope", naveo je šef evropske diplomatije.

Borell u Zagrebu učestvuje na sastanku ministara odbrane zemalja EU, o situaciji u Siriji i na tursko-grčkoj granici.

Boravio i u Ankari

On je ranije bio u Ankari, nekoliko dana nakon što je Turska objavila da otvara granice za migrante, nezadovoljna podrškom evropskih saveznika u vezi s ratom u Siriji. Desetine hiljada migranata krenule su potom ka granici s Grčkom.

U sirijskoj provinciji Idlib, udaljenoj nekoliko desetina kilometara od turske granice, Turska i sirijski pobunjenici koje podržava bore se protiv snaga sirijske vlade koje imaju podršku Rusije.

Borell je novinarima u Ankari rekao da će EU izdvojiti hitnu humanitarnu pomoć od 170 miliona eura za Siriju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...