DA LI SU MLIJEČNI PROIZVODI BAŠ TOLIKO DOBRI: Za sve važi pravilo...

... previše bilo čega može da škodi

  • Jeste li znali

  • 05. Mar. 2020  05. Mar. 2020

  • 0

Stalno se govori da su mliječni proizvodi kao mlijeko i jogurt važni, ako ne i ključni u izgradnji jakih kostiju i zdravih mišića. Iako je to djelimično tačno, i u ovom slučaju treba da važi da previše bilo čega, pa i zdravih namirnica, može da škodi.

Prema istraživanju Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD-u, 65 posto odraslih ima neki oblik intolerancije na laktozu. Globalno, govorimo o svakoj trećoj ili četvrtoj osobi na svijetu. Simptomi intolerancije mogu da izazovu mučninu i u težim slučajevima povraćanje poslije konzumacije većine mliječnih proizvoda koji sadrže laktozu, poput sladoleda, sira, mlijeka itd. Takođe se ne preporučuje pijenje sirovog mlijeka, prenosi Index.hr.

Previše mliječnih proizvoda takođe može da izazove nadutost i probleme s varenjem. Čak i ako nam ne bude loše od njih, mliječni proizvodi mogu, u slučaju intolerancije na laktozu, da izazovu nuspojave kao što su proliv, grčeva i nadutost. Ako ne možemo jednostavno da varimo laktozu, naš probavni sistem aktivira bakterije u crijevima koje se koriste fermentacijom da bi obavile posao. Taj proces može da dovede do nadutosti i gasova.

Još jedna od stvari o kojoj se ne priča toliko često je povezanost mlečnih proizvoda i tena. Hormoni koji se mogu naći u komercijalnim mliječnim proizvodima mogu da pogoršaju ten i izazovu akne. Čak i ako varenje laktoze ne izaziva problem, možemo da osjetimo druge nuspojave zbog hormona rasta koji se mogu naći u proizvodima.

Vjeruje se da ti hormoni mogu da poremete nivo insulina i da posredno izazovu probleme s kožom.

Punomasni mliječni proizvodi su zdravi, ali i oni imaju svoju negativnu stranu. Prevelika konzumacija istih može da nas dovede u problem s kalorijama. Iako je većina mliječnih proizvoda nutritivna i bogata vitaminima i mineralima, često sadrži i velike količine masti. To nije nužno loša stvar ako imamo zdravu tjelesnu težinu, ali, ako pokušavamo da smršamo, ovo bi mogao da bude problem. Mršavljenje je povezano s deficitom kalorija u ishrani i treba pripaziti na sitne proizvode poput sira jer nas oni u trenutku mogu dovesti u problem.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...