DA LI JE NA POMOLU ORUŽANI SUKOB U LATINSKOJ AMERICI: SAD i Brazil pripremaju rat protiv Venecuele?

Odlučili su da naprave plan za donošenje rata i terorizma Venecueli, kaže Maduro

  • Svijet

  • 07. Mar. 2020  

  • 0

Sjedinjene Države izlažu plan za rat protiv Venecuele, rekao je predsjednik Venecuele Nicolas Maduro na sastanku sa guvernerima i gradonačelnicima u Caracasu.

"Odlučili su da naprave plan za donošenje rata i terorizma Venecueli, da bi je destabilizovali i ispunili nasiljem, za pokretanje oružanog sukoba i opravdanje za vojne intervencije u našoj zemlji", rekao je Maduro na sastanku koji je emitovan na državnoj televiziji.

Maduro je rekao da su SAD izabrale Brazil za saveznika u ovoj šemi.

"Tražimo od demokratskih i humanitarnih krugova, naroda Brazila i oružanih snaga te zemlje da zaustave bilo kakve avanture protiv Venecuele američkog predsjednika Donalda Trampa, uz podršku brazilskog predsjednika Jaira Bolsonaroa", rekao je Maduro.

Napetosti u Venecueli porasle su nakon što je lider opozicije Juan Gguaido, čije je imenovanje za predsjednika parlamenta poništio Vrhovni sud, 23. januara 2019. godine, sebe je proglasio za vršioca dužnosti predsjednika, a SAD ga priznale.

Maduro je ovo nazvao pokušajem državnog udara. Rusija, Bjelorusija, Iran, Kina, Kuba, Nikaragva, Sirija i Turska su mu pružile podršku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...