PRIJEDLOG MINISTRICE TURKOVIĆ: Zamolila Austriju da razmotri da bh. iseljenici budu nacionalna manjina

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je u nastupnu posjetu austrijsku ambasadoricu Ulrike Hartmann sa kojom je razgovarala o razvoju bilateralne saradnje, austrijskoj podršci procesu europskih integracija BiH i nastavku austrijskih investicija, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

  • Vijesti

  • 12. Mar. 2020  

  • 2

Kako je navedeno, Turković je istakla da dvije države imaju tradicionalno vrlo dobre odnose na svim razinama koji nisu opterećeni otvorenim pitanjima, te da je u predstojećem razdoblju potrebno raditi na jačanju ekonomske saradnje i veza. U Ministarstvu su ocijenili da su od velikog značaja za ekonomiju BiH austrijska ulaganja budući da je Austrija najveći investitor u BiH i značajan vanjskotrgovinski partner.

Turković je zahvalila za dugoročnu ulogu Austrije kao jednog ok, kako je rečeno, ključnih zagovarača pristupanja BiH Europskoj uniji.

Zamolila je da Austrija razmotri mogućnost da bosanskohercegovačkim iseljenicima u Austriji, kojih je oko 200.000, omogući sticanje statusa nacionalne manjine.

Ambasadorica Hartmann je istakla da Austrija kao članica Europske unije i kao gotovo neposredni susjed regije Zapadnog Balkana, kako je naglašeno, iskreno zagovara i podržava proces integracije BiH, kao i cijele regije u Europsku uniju, te nastoji doprinijeti gdje god je to moguće, kako bi BiH ostvarila što konkretniji napredak u ovom procesu.

Sagovornice su razmijenile informacije o statusu objekata koje jedna država koristi u drugoj za diplomatsko-konzularne svrhe i razgovarale o načinima i mogućnostima za pružanje međusobne pomoći u procesima koji su u toku nad navedenim nekretninama.

Ministrica Turković je informisala austrijsku ambasadoricu o političkoj situaciji u BiH i odnosima sa susjedima, te je razgovarano o međusobnim podrškama u kandidaturama u međunarodnim organizacijama i tijelima, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...