KAKO NJEMAČKI MEDIJI VIDE REAKCIJU ANGELE MERKEL: "Iskusna, smirena, timski igrač...“

Njen nastup je pilula za smirenje za sve one koji u nekotrolisanoj situaciji žele da postoji kontrola. Jer, to je naravno iluzija. I Merkelova je pojasnila da aktuelna kriza teško može da se uporedi sa ranijim situacijama, na primjer, sa finansijskom krizom iz 2008.

  • Svijet

  • 13. Mar. 2020  13. Mar. 2020

  • 0

U najtiražnijim komentarima objavljenim nakon jučerašnjeg istupa Angele Merkel na konferenciji za novinare, autori su puni hvale za svoju kancelarku. Jedan takav komentar su objavila čak dva javna servisa.

Javni servisi ARD i NDR objavili su (pod različitim naslovima) jedan te isti komentar novinarke Angele Ulrih koja piše da je nastup Angele Merkel na konferenciji za štampu povodom korona-virusa bio odličan: "„Ne, ona nije rekla: uspjećemo! Taj slogan opterećen izbjegličkom krizom je izbjegla. Ali, donijela je jednu drugu poruku, a ona je za pragmatičnu, inače sasvim neemocionalnu, kancelarku ne baš uobičajena: o solidarnosti, razumu i našem srcu jednih za druge je govorila – i kako vidi da je to stavljeno na probu. I želim da tu probu i položimo. To nije bio udar koji može da nas oslobodi virusa. Kako je i mogao to da bude? To i ne ide kada se radi o pandemiji koja tek uzima maha u Njemačkoj. Merkel je uzela riječ jer se evropski uskladila, jer hoće da širi trezvenost, a pri tome da ne uljepšava situaciju.

"Virus je tu", kaže kancelarka, i govori o vanrednoj situaciji u Njemačkoj. Ponekad čak iz nje izbija i naučnica koja se zaista interesuje za viruse, zaraze i tokove infekcije."

A što se tiče ministra zdravlja Jensa Špana koji je na konferenciji za novinare sjedio pored Merkelove, autorka komentara prenosi: „Mladi ministar, često jogunast prema kancelarki, sada je njena sreća. Neko ko je sačuvao prisebnost i koji jeste za državne zabrane, ali nije samo za njih. Već bez straha apeluje na građane da izbjegnu odlazak u bioskop, klub ili putovanje do bake“, piše Angela Ulrih.

„Bolje da se ona sada ne razboli"

Verner Kolhof za Vestdojče cajtung piše: „Naravno da bi bilo lijepo kada bi Angela Merkel sada posjetila neku bolnicu. To bi stvorilo slike, a medijum kojem su takve slike posebno potrebne, već je optužio kancelarku da je slab vođa, jer se ne slika tako. Ali, proizvodnja slika nije njen posao, a i bolje je da se ona sada ne razboli“.

Informativni portal NTV donosi komentar iz pera Judit Gers: „U krizi sa korona-virusom, kancelarka je još jednom učinila ono što se od nje očekuje: ona umiruje, ali ne bagatelizuje. Vremena usamljene krizne menadžerke su prošla. Merkelova se prezentira kao timski igrač.“

„Šefica vlade radi ono što se od nje očekuje: privredi obećava finansijsku pomoć, pokazuje solidarnost sa Italijom, hvali rad vlasti i ljekara. Za neke ona to čini prekasno. Njen nastup je bio neophodan nakon što su se pojačale kritike na račun njenog ophođenja sa krizom. Dok se ministar zdravlja Jens Špan proteklih nedjelja istakao kao krizni menadžer, Merkelova je bila uzdržana sa javnim izjavama o epidemiji“. Gersova na ovom mjestu podsjeća da je više političara izjavilo kako od kancelarke očekuje da preuzme stvari u svoje ruke, i citira visoko funkcionera SPD Kevina Kinerta koji je rekao da bi bilo sasvim u redu da se Angela Merkel „tu i tamo pojavi pred kamerama“.

Judit Gers poručuje: „Upravo to ona sada čini. Merkel je jasna. Kaže da je ovo vanredna situacija i da to svi moramo razumjeti. Da su solidarnost, razbor i srce za druge stavljeni na probu (...) Zato ona ponavlja da svaki pojedinac ima odgovornost. I demonstrativno klima glavom kada Špan pored nje govori o tome kako građani mogu da se efektno zaštite od zaraze; bez zaštitne maske i sprejeva za dezinfekciju. Njena poruka: ministar drži sve pod kontrolom.“

Oprobana strategija – držati se u pozadini

„Njen nastup je pilula za smirenje za sve one koji u nekotrolisanoj situaciji žele da postoji kontrola. Jer, to je naravno iluzija. I Merkelova je pojasnila da aktuelna kriza teško može da se uporedi sa ranijim situacijama, na primjer, sa finansijskom krizom iz 2008. Djelovanje virusa još ne može da se u potpunosti razjasni – za tako nešto još uvijek ima previše nepoznanica. No, i pored toga, iskusna šefica vlade zna da nekoliko dobro izvaganih riječi može bar da smanji difuzno osjećanje nesigurnosti u narodu. Za razliku od kineskog predsjednika Sija Đinpinga, kancelarka to može i bez podignutog kažiprsta. Ona ionako nikada nije naginjala autoritarnom stilu."

„U krizi sa korona-virusom, kancelarka polaže na svoju oprobanu strategiju: da se drži u pozadini i da se umiješa tek kada se više ne može drukčije. Njeno obećanje je stabilnost. Tako je bilo i ranije. I ljudi joj vjeruju. Kada su je pitali za odnose sa ministrom (zdravlja – prim.prev.) kancelarka je naglasila super razmjenu i izrekla hvalu: Smatram da Jens Špan radi odličan posao upravo u ovoj teškoj situaciji. Kancelarka kao timski igrač – i to je signal u krizi.“

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...