BUDITE OPREZNI: Kriminalci se na internetu koriste raznim trikovima kako bi vas prevarili, na ovo posebno obratite pažnju...

Od novoregistriranih domena, utvrdili su istraživači, njih 0,8 posto je zlonamjerno (ukupno 93 web odredišta), dok je daljnjih 19 posto sumnjivo (više od 2200 web odredišta)

  • HiTec

  • 19. Mar. 2020  

  • 0

Prema podacima iz izvješća tvrtke Check Point Research, hakeri i kriminalci se koriste raznim trikovima. Primjerice, registriraju internetske domene koje sadržajno mogu biti povezane uz COVID-19, a koje potom koriste za širenje zlonamjernog softvera.

Također, na tamnom webu moguće je naći sve veći broj paketa zlonamjernog softvera i hakerskih alata spremnih za uporabu.

Nude ih uz popust i oznake kao što su COVID 19 ili coronavirus. Među njima su, primjerice, alati WinDefender bypass i Build to bypass email and chrome security.

Od novoregistriranih domena, utvrdili su istraživači, njih 0,8 posto je zlonamjerno (ukupno 93 web odredišta), dok je daljnjih 19 posto sumnjivo (više od 2200 web odredišta).

Hakerska skupina SSHacker, recimo, nudi svoje usluge po 15 posto sniženim cijenama, uz promotivni kod COVID-19.

Pojavljuju se i prevare. Tako je, na primjer, prodavatelj pod nazivom True Mac nudio je model računala MacBook Air iz 2019 godine po cijeni od samo 390 američkih dolara, kao 'posebnu korona ponudu'. Bila je, naravno, lažnjak.

Pokrenute su kampanje phishing prijevara kao što su AZORuIt, Emotet, Nanocore RAT i TrickBot putem zlonamjernih poveznica i privitaka za e-poštu, a prisutni su i pokušaji iznuđivanja ransomwareom.

Pakistanska skupina APT36 - koja inače napada obrambenu infrastrukturu, veleposlanstva i indijske državne agencije - pokrenula je kampanju phishing koristeći kao mamac dokument s temom koronavirusa koji se prikriva kao set zdravstvenih savjeta. Na računalne sustave koje uspiju zaraziti instaliraju Crimson Remote Administration Tool (RAT).

(SB / Tportal)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...